Hruškový koláč

Čokoládové kocky s hruškami a karamelom (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Piekla som ho prvý raz, potrebovala som spracovať hrušky a výsledok ma prekvapil.* Mám radšej krémové koláče, ale tento mi ozaj chutil. Karamel sa dostal do cesta a bolo to celé vláčne. Mňam 😁

15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si roztopíme vo vodnom kúpeli čokoládu s maslom. Kým sa to topí, očistíme si hrušky, rozrežeme na štvrtiny a zbavíme šupky a jadierok. Uzavrieme v nádobe, aby nezhnedli.
  2. Čokoláda by už mala byť roztopená, tak ju dáme preč z vodného kúpeľa, aby vychladla. A ideme na cesto.
  3. Celé vajcia s cukrom a vanilkovou pastou (alebo vanilkovým cukrom) vyšľaháme do peny. Za stáleho miešania prilejeme čokoládu a smotanu a nakoniec prepneme mixér na najnižšie otáčky a po lyžiciach prisypávame múku zmiešanú s orechmi, kypriacim práškom a kakaom. Otáčky dáme na maximum a ešte poriadne premixujeme.
  4. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo si ho kľudne vymažte maslom a posypte múkou, či kokosom. Na cesto naukladáme hrušky. Môj plech mal 32x22 cm a piekla som na 180 stupňov 30 minút. Ak chcete použiť viac hrušiek, odporúčam väčší plech.
  5. Hrušky by sa mali nakrájať na hrubšie plátky a pekne natesno naukladať, ale moje boli už dosť prezreté a lámali sa mi v ruke, tak som tam naukladala také kusy. Hrušky trošku povtláčame do cesta.
  6. Či je koláč upečený, zistíme pomocou špáradla.
  7. Kým sa pečie koláč, spravíme si karamel, aby nám vychladol. Tento karamel používam aj na cheesecake, je skvelý.
  8. Cukor s vodou dáme na mierny plameň, nemiešame varechou, len sem tam pohneme hrncom, keď sa cukor roztopí, už vôbec nemiešame a čakáme kým skaramelizuje. Je dobre použiť hrniec so svetlým dnom, aby sme videli akú farbu má karamel. Keď má zmes zlatohnedastú (karamelovú) farbu, vezmeme z ohňa a prilejeme teplú smotanu. Opatrne, prská to!!!! Vrátime na mierny oheň a miešame, kým sa nerozpustia všetky hrudky. Odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Ak chceme, pridáme vanilkovú pastu či štipku soli.
  9. Poleva bude riedka, ale keď vychladne, zhustne.
  10. Karamel nalejeme lyžicou na teplý koláč, nechame vychladnúť a stuhnúť a nakrájame na kocky.