Čokoládové Cupcakes

Autor receptu: poppycupcakes

12
porcií
15 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pred tým, ako sa pustíme do cesta si zapneme rúru na 180 stupňov a do plechu na muffiny si dáme papierové košíčky (vždy plníme do 3/4, približne 1cm od okraja).
  2. Cesto sa robí pomocou "creaming method"; čiže si najskôr vyšľaháme maslo, pridáme cukor, premiešame, pridáme vajíčko, premiešame a napokon na striedačku primiešavame suchú zmes (múka, kakao, sóda bikarbóna, kypriaci prášok, soľ) a tekutinu (mlieko, extrakt). Nakoniec krátko miešame na strednej rýchlosti. Výsledkom je dokonalé ľahučké cesto plné vzduchových bubliniek, ktoré ho počas pečenia krásne nadvihnú, takže z rúry vytiahneme tmavé nadýchané cupcakes...
  3. Po dopečení necháme cupcakes PORIADNE vychladnúť a pripravíme si ganache; čokoládovú polevu. Najskôr si dáme do menšieho hrnca vodu, ktorú necháme zovrieť a potom stíšime plameň. Na hrniec dáme sklenenú alebo kovovú misku, v ktorej pomaly miešame čokoládu so smotanou, až pokým nám nevznikne krásny hladký krém. Pokiaľ sa vám krém bude zdať príliš riedky, chvíľu ho miešajte. Napokon si vezmite (poriadne) vychladnutý cupcake a namočte jeho špičku do krému, trocha pootáčajte a položte na tanier alebo podložku. Cupcakes treba nechať vychladnúť pri izbovej teplote (nikdy nedávajte cupcakes do chladničky, cesto by prišlo o všetku vlhkosť a bolo by príliš hutné). Pokiaľ sa vám cupcakes zdajú byť príliš obyčajné, ozdobte ich fondánovou kvetinkou alebo farebnými guľôčkami (jedlými, samozrejme).