Čokoládová torta s čokoládovým krémom a údeným chilli (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Nečakajte nejakú nadýchanú piškótu, je to skôr také podobné brownies, zhotovené pre dcéru k meninám, kedže sa snaží vyhýbať múke a hromade cukru, možno niekomu príde vhod aj táto verzia a čokoláda jemne šmrcnutá chilli je delikatesa :)

30 minút
príprava
35-40 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé a kľudne aj deň vopred si zohrejte smotanu, tesne pred zovretím do nej nalámte čokoládu a miešajte kým sa nespojí v hladký krém. Odložte do chladu minimálne na 5 hodín. Čokoládu, ktorá ide do cesta nechajte rozpustiť nad parou a vmiešajte do nej zmäknuté maslo, nechajte vychladnúť. Radšej použite kvalitnejšiu čokoládu, na výsledku sa to prejaví.
  2. Zomelieme si na jemno mandle aj cukor. Žĺtka oddelíme od bielkov. Do žĺtkov pridáme zomletý cukor, alebo použijete práškový biely a vyšľaháme ich do penista. S bielkov vyšľaháme spolu so štipkou soli tuhý sneh a vmiešame doň dve lyžičky vanilkového cukru.
  3. Do žĺtkovej peny vmiešame vychladnutú čokoládu s maslom, pridáme škoricu, údené chilli a pomleté mandle. Nakoniec opatrne vmiešame sneh s bielkov.
  4. Na dno okrúhlej formy s priemerom 26 cm dáme papier na pečenie, boky vymastíme a nalejeme cesto, ktoré vložíme do vyhriatej rúry na 170-175 stupňov na 35-40 minút, po upečení ho nechajte asi 10 minút vo forme a potom vybrať a nechať úplne vychladnúť.
  5. Vychladenú čokoládu so smotanou vyšľaháme a pridáme mascarpone, ak sa Vám žiada pridajte práškový cukor, nám to bolo sladké dosť. Tortový korpus prekrojíme a natrieme polovicou krému
  6. Prikryjeme vrch a natrieme plnkou aj boky, prípadne ozdobíme. To nie je moja silná stránka, tak to dopadlo nejako takto :)
  7. Torta je ako píšem na začiatku taká vlhká, možno keby ste pridali PDP tak by bola piškótovejšia, nie je veľmi sladká, ale super v nej vyznie to chilli spolu s dobrou horkou čokoládou, ak sa Vám žiada cukru pridajte, chilli uberte :) Budem rada ak pre niekoho bude recept inšpiráciou. Podobný recept som čítala na Hobbymánii.