Čokoládová torta s čokoládovým krémom a údeným chilli (fotorecept)
Autor receptu: zuzanka1367
Nečakajte nejakú nadýchanú piškótu, je to skôr také podobné brownies, zhotovené pre
dcéru k meninám, kedže sa snaží vyhýbať múke a hromade cukru, možno niekomu
príde vhod aj táto verzia a čokoláda jemne šmrcnutá chilli je delikatesa :)
30 minút príprava |
35-40 minút na 175 °C |
Postup
- Ako prvé a kľudne aj deň vopred si zohrejte smotanu, tesne pred zovretím do nej nalámte čokoládu a miešajte kým sa nespojí v hladký krém. Odložte do chladu minimálne na 5 hodín. Čokoládu, ktorá ide do cesta nechajte rozpustiť nad parou a vmiešajte do nej zmäknuté maslo, nechajte vychladnúť. Radšej použite kvalitnejšiu čokoládu, na výsledku sa to prejaví.
- Zomelieme si na jemno mandle aj cukor. Žĺtka oddelíme od bielkov. Do žĺtkov pridáme zomletý cukor, alebo použijete práškový biely a vyšľaháme ich do penista. S bielkov vyšľaháme spolu so štipkou soli tuhý sneh a vmiešame doň dve lyžičky vanilkového cukru.
- Do žĺtkovej peny vmiešame vychladnutú čokoládu s maslom, pridáme škoricu, údené chilli a pomleté mandle. Nakoniec opatrne vmiešame sneh s bielkov.
- Na dno okrúhlej formy s priemerom 26 cm dáme papier na pečenie, boky vymastíme a nalejeme cesto, ktoré vložíme do vyhriatej rúry na 170-175 stupňov na 35-40 minút, po upečení ho nechajte asi 10 minút vo forme a potom vybrať a nechať úplne vychladnúť.
- Vychladenú čokoládu so smotanou vyšľaháme a pridáme mascarpone, ak sa Vám žiada pridajte práškový cukor, nám to bolo sladké dosť. Tortový korpus prekrojíme a natrieme polovicou krému
- Prikryjeme vrch a natrieme plnkou aj boky, prípadne ozdobíme. To nie je moja silná stránka, tak to dopadlo nejako takto :)
- Torta je ako píšem na začiatku taká vlhká, možno keby ste pridali PDP tak by bola piškótovejšia, nie je veľmi sladká, ale super v nej vyznie to chilli spolu s dobrou horkou čokoládou, ak sa Vám žiada cukru pridajte, chilli uberte :) Budem rada ak pre niekoho bude recept inšpiráciou. Podobný recept som čítala na Hobbymánii.