Čokoládová Sacherka podľa knihy Augustína Pauloviča

Autor receptu: majsterka

Táto kniha bola vydaná vo Viedni 1.júla 1920. Receptúra je písaná názvoslovým príznačným pre daný rok. Uvádzam ju tak ako je písaná.

Suroviny

    Postup

    1. Dvanásť deka čukolády s jednou lyžičkou vody navlaženú daj v trúbe zmäknúť.Jemno to rozmiešaj a daj k tomu 10 a pol deka masla,ktoré sa so štyrmi žltkami roztrepe.Potom pridaj k tomu sňah zo 4 bielkov dobre ušľahaný a 10 a pol deka jemnej múky,vlej do papierom vyloženého dortového krúžka a peč to pol hodiny pri miernom ohni.Vystydnutú dortu obráť a pomaž hladkú stranu s marhuľovým lekvárom a polej ju s čukoládovou glasúrov dľa nasledujúceho predpisu:Štrnásť dekov najjemnejšej čukolády rozpustí sa nad ohňom s vodou a s 28 dekami cukru a s jedným deci vody pri pilnom miešaní sa varí dotiaľ,až sa vlákno ťahá,ked do nej prst namočíš a potom stisneš.Potom sa od ohňa odstaví a vytrepe,až keď sa na vrchu tenká koštička ukazuje,načo sa hneď na dortu vyleje a z počiatku vlažno,potom na studenom povetrí usuší