Čokoládová roláda
Čokoládová roláda bez múky s nektárinkami (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Pre milovníkov čokolády, ale aj pre tých, ktorí majú radi roládu s ovocím. Poteší svojou sviežou chuťou.
20 porcií |
50 minút príprava |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Cesto: Bielky, cukor a štipku soli vyšľaháme do tuha.
- Postupne pridáme po jednom žĺtku a zašľaháme. Kakao preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a varechou zľahka vmiešame do vaječnej peny.
- Plech 41x31 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a cesto pečieme 20 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
- Plnka: Žĺtky na plnku vyšľaháme do penista. Uvaríme vodu s cukrom (cukrový rozvar), ktorý ešte za horúca tenkým prúdom za stáleho miešania pridáme do žĺtkovej peny. Šľaháme pokiaľ nevychladne. Do vychladenej žĺtkovej hmoty po častiach vmiešame zmäknuté maslo a rozpustenú čokoládu.
- Krém dobre prešľaháme.
- Vychladnutý korpus pred naplnením upravíme - z vrchu korpusu stiahneme šupku, ale papier na pečenie neodstraňujeme.
- Na pripravený korpus nanesieme plnku, nie úplne k okrajom, aby plnka pri rolovaní nevytiekla. Nektárinky umyjeme, osušíme pokrájame na menšie kúsky a rozložíme na plnku. Zrolujeme do rolády odstránime papier na pečenie.
- Smotanu na šľahanie ohrejeme do horúca, pridáme čokoládu polámanú na menšie kúsky a miešame pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Potom ňou polejeme celú roládu. Odložíme do chladničky stuhnúť. Pred podávaním pokrájame horúcim nožom. Dobrú chuť.