Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Mám už odskúšanú japonskú technológiu Thang Zhong, rozhodla som sa pre vlastnú
kreáciu, a to cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky. Chlieb sa
vydaril, na povrchu s chrumkavou kôrkou a vo vnútri s nadýchanou ľahučkou
početnou dierkovanou štruktúrou. Ide o veľmi chutný a predovšetkým zdravý chlieb,
vhodný pre diabetikov, pre chorých s rôznymi poruchami trávenia, je vynikajúci i pre
zdravých, jeho obrovskou výhodou je, že zostáva vláčny a čerstvý i viac dní.
1 veľký bochník porcia |
360 minút príprava |
90 minút na 230/200/190 ventilát °C |
Postup- Pripravila som si najprv Thang Zhong - recept som pridala na varechu 4.11.2013 - pozri tu:
http://varecha.pravda.sk/recepty/thang-zhong-japonska-technologia-pecenia-fot/45974-recept.html
- Najradšej používam veľmi kvalitnú múku Küchenmeister, pripravila som si špaldovú múku T 630...
- ... a ražnú celozrnnú múku Küchenmeister.
- Do vandlíka som pridala obe múky, soľ a spolu som ich premiešala.
- Do vyhĺbenej jamky v múke som namrvila čerstvé droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom,...
- ...zaliala vlažnou vodou a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
- Ked kvások vykysol, pridala som ku kvásku nastrúhané varené zemiaky, pripravený vychladnutý Thang Zhong a kocky pokrájaného zmäknutého masla /nie rozpustené!!!/.
- Potom som priliala cmar zohriaty na izbovú teplotu, všetko som poctivo vymiesila rukami...
- ...na hladké lesklé mäkšie cesto, cesto trocha lepí.
- Cesto som prikryla fóliou a vložila do trúby vyhriatej na 50 stupňov kysnúť na 1 hodinu - takto nádherne vykyslo :-)
- Cesto som vyklopila na silne pomúčenú dosku a pomúčenými rukami som ho rovnomerne roztlačila asi na hrúbku 1 cm do tvaru obdĺžnika, miesto rúk môžete roztlačiť aj valčekom.
- Hornú tretinu cesta som preložila do stredu,...
- ...dolnú tretinu cesta som preložila cez ňu,...
- ...takto poskladané cesto som preložila teraz z ľava do prava, zase 1/3 - tinu cesta do stredu,...
- ...a cez ňu som preložila zase 1/3 - tinu cesta z prava doľava, takže vo výsledku som mala na sebe položených 9 vrstiev cesta.
Prikryla som cesto čistou utierkou a nechala som ho kysnúť - asi 15 minút, celý postup ako je uvedené v bodoch č. 11 až 15 som opakovala ešte 3x, čiže cesto je preložené celkom 4x.
- Cesto som vložila do veľkej jenskej misy vystlanej pečiacim papierom, prikryla som ho fóliou a vložila som ho znovu kysnúť do trúby vyhriatej na 50 stupňov na 1 hodinu.
Môžete použiť akúkoľvek inú nádobu vhodnú na pečenie chleba alebo formu na pečenie chleba.
- Cesto takto úžasne vykyslo.
- Povrch som potrela studenou vodou, opäť som ho prikryla voľne fóliou a vložila som ho piecť do trúby vyhriatej na 230 stupňov C na funkcii ventilátor a teplotu som po vložení stiahla na 200 stupňov C, po 10 minútach som odstránila fóliu z vrchu, na spodok trúby som dala misku s horúcou vodou - tzv. vlhlké pečenie.
- Pri tejto teplote som piekla 25 minút, potom som teplotu znížila na 190 stupňov C a piekla som ešte 60 minút, kým nevznikla kôrka peknej zlatohnedej farby.
Upečený chlieb som vybrala z trúby, znovu potrela studenou vodou a nechala som ho úplne vychladnúť na mriežke.
- Na titulnej fotografii i tu na priereze dobre vidno nadýchanú, úžasne ľahkú dierkovanú štruktúru chlebíka. Vdaka technológii Thang Zhong je chlieb vláčny a čerstvý ako v deň pečenia. Je to práca trochu náročná na postup i čas, ale pokiaľ ide o nás samotných si tento fantastický výsledok zaslúžime, okrem toho je chlieb úžasne chutný, nádherne vonia, je ako stvorený pre diabetikov a chorých s poruchami trávenia, stačilo na jeho prípravu relatívne málo droždia a taký veľký peceň s chrumkavou kôrkou a mäkkučkou jemnou striedkou postačí na i niekoľlko dní, o tom že je cmarový a zemiakový chlieb už sám o sebe je vynikajúci - nikomu ani hovoriť nemusím :-)
Vrelo odporúčam vyskúšať - Dobrú chuť prajem!
- no a ako ináč - moja milovaná patka bola zase moja :D
- Pridala som aj fotografiu cmaru, ktorý som použila, aj tí čo bývajú v meste, môžu cmar v pečení chlebíka doma použiť, aj ked vlastný je predsa len vlastný cmar :-)
|