Citrusová marmeláda - confiture d´agrumes (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Túto výbornú klasickú marmeládu robievam už roky a používam ju na palacinky Suzette, ale aj na gofry(vafle) a na piškótové cestá. Roládam dáva príjemnú príchuť.

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ovocie na noc namočíme do vody, aby sa pri šúpaní nedostali do šťavy chemikálie, ktorým je ošetrené. Má to aj inú výhodu: je šťavnatejšie.
  2. Na druhý deň ovocie dôkladne ošúpeme, odstránime mielen hrubú bielu horkú šupku, ale aj tenké šupky jednotlivých mesiačikov a jadierka. Citrusy odvážime a dáme do širokého kastróla. Pridáme rovné množstvo cukru, ako váži ovocná dužina (alebo želírovací cukor, množstvo podľa návodu na obale). Zalejeme vodou - na každé kilo odváženej dužiny dáme 200 ml studenej vody. Varíme asi 30 minút na stredne silnom plamení, miešame, aby sa nepripálilo.
  3. Keď je marmeláda zlatistá, vyskúšame, či je už hotová: kvapneme trochu na studený tanierik a ak rýchlo stuhne, môžeme ju odstaviť z ohňa.
  4. Ešte horúcou marmeládou naplníme zaváracie poháre a hermeticky uzavrieme.