Citrónový krupicový desert (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Bezlepkový a bezlaktozový. Moja mama ma v poslednom case problemy s lepkom, takze jej je dost tazko, co sa tyka stravy. Kedze velmi lubi turecke sladkosti, tak som ju prekvapila s tymto naozaj sladkym desertikom :-) Recept je moj vlastny a verim, ze sa zide aj inym Varechacom :-)

Postup

  1. Najprv si spravime cukrovy sirup. Do hrnca dame 4 dl kr. cukru a 3,5 dl vody a dame varit. Od bodu varu nechame vriet 2 - 3 minutky a potom pridame 1 pl citronovej stavy a nechame spolu varit este 5 minut. Napokon nechame sirup vychladnut. Dalej si prichystame 2 velke chemicky neosetrene citrony. Z oboch citronov si postruhame koru a vytlacime stavu. No stavu si vytlacime len z 1,5 citrona :-) to je 1dl stavy.
  2. Ja som si vsetko pripravila uz dopredu, je to jednoduchsie a hned pri ruke :-) Muku, polentu, sol a soda bikarbonu so premiesala v jednej miske s lyzicou a potom som do toho v miesala aj citronovu koru...
  3. Najprv si do peny vyslahame cele vajcia s cukrom a van.cukrom. Potom pridame jogurt a olej a poriadne znova vyslahame. Nasledne pridame nasu pripravenu muku a znova dobre preslahame. Nakoniec vslahame aj citronovu stavu...
  4. Masu vylejeme do naolejovaneho plechu a dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 - 35minut. Treba si to kontrolovat a pravdaze urobit skusku ihlou :-)
  5. Hned ako sa kolac upiekol, este horuci ho pokrajame a cely pozalievame rovnomerne uz vychladnutym sirupom. Nasledne ho nechame nielen celkom vychladnut, ale aspon 4 - 5 hodin postat :-) Po niekolkych hodinach mozme podavat a pochutit si na nom ;-P
  6. Tu pridavam fotku (hladkej) muky, ktoru kupujem ja pre mamu v Rakusku v Bille. Je to zmes sojovej muky s kukuricnym skrobom. Odfotila som aj druhu stranu muky, kde je napisane zlozenie, pre tych, ktori by si chceli porovnat muku s nejakou inou, u nich dostupnou bezlepkovou mukou :-) A vedla je aj polenta, ktoru som pouzila, ale to si uz mozte kupit podla vlastnej vole. Nech sa vam kolacik vydari a nech vam chuti ;-P