Citrónový koláč tisíc lístkov (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Millefoglie / Mille-feuille / Napoleon / Koláč tisíc lístkov... koľko názvov, toľko chutí. Známy francúzsky či taliansky koláč. Tradične býva zložený z troch vrstiev lístkového cesta, naplnených smotanovým krémom, šľahačkou alebo džemom, navrchu s bielou polevou, alebo len posypaný práškovým cukrom, kakaom ale aj mandľami. Známe sú aj jeho slané verzie napr. so syrom, pestom alebo špenátom. Ja som zvolila túto letnú osviežujúcu citrónovú verziu.

Postup

  1. Lístkové cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu (môj má rozmer 30x40 cm). Plech vyložíme papierom na pečenie, alebo trošku pomastíme, uložíme cesto, popicháme vidličkou a dáme piecť na 180° C.
  2. Asi po 7 minútach cesto poprášime práškovým cukrom a dopečieme do zlatista ešte cca 8 minút. Cukor vytvorí na ceste zlatistú kôrku. Toto zopakujeme 3-krát.
  3. Pripravíme si krém: maslo vymiešame s tvarohom, pridáme Salko (nevarené), sladkú smotanu, šťavu a kôru z citrónov. Vyšľaháme na hladký krém. Kyslosť/ sladkosť si regulujte podľa seba, kľudne to znesie viac citrónov, netreba sa báť. Krém je ľahučký ako pena, nie príliš sladký ale úžasne voňavý a príjemne nakyslý po citrónoch. Dáme schladiť do chladničky, naozaj pekne stuhne.
  4. A ideme skladať. Ja som pláty prekrojila na polovicu, keď tisíc, tak tisíc.
  5. Každý plát natrieme krémom a ukladáme na seba (striedame hrubšie konce proti sebe, aby sme zachovali rovnomernú hrúbku). Potrieme aj vrch koláča. Dáme chladiť.
  6. Medzitým si vymiešame citrónovú polevu zo 4 PL práškového cukru a šťavy z 1 citróna. Ja som miešala ručne lyžicou, nie je to ťažké a pekne to vonia, len to chvíľu trvá, možno aj 30 minút, kým sa cukor roztopí, môžete použiť mixér. Celý koláč potiahneme citrónovou polevou. Ja som ho ešte dozdobila citrónovou kôrou.
  7. Koláčik necháme odležať v chlade minimálne cez noc, ale doporučujem aj dlhšie, nech sa chute prepoja a pláty zvlhnú. Na prácu nenáročný, ale chuťovo famózny, stojí za to ho vyskúšať :)