Citrónový koláč pokvapkaný citrónovou zálievkou

Autor receptu: cesminaz

Je naozaj jednoduchý a pritom vynikajúci ;-) mäkkučký a vláčny..

15 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Postup je velmi jenoduchý.. Do jednej misky dáme všetko suché,čiže múku,všetký cukor,sol,PDP a sodu bicarbonu.Potom to dobre premiešame lyžicou,aby sa to vtej múke rovnomerne rozdelilo.
  2. A teraz do druhej misky dáme všetko tekuté... Vlažné mlieko,celé vajcia,šťavu a kôru zo stredne velkých citronov a olej.Dobre to premiešame.Ak niekto chce,može pridať aj kvapku žltého potravinárskeho farbiva pre krajší efekt.
  3. Teraz nalejeme tekutú masu do sypkej a celé to s mixérom dobe do hladka vymiešame.Cesto vylejeme na olejom vytretí a múkou posypaný plech.Dáme piecť do rúry,ktorú sme si dopredu rozohriali na 170°C na cca.40 minut.Treba vyskúšať radšej ihlou.Ja som piekla v okruhlom pekaci s priemerom 32cm.
  4. Kým sa nám koláč pečie si spravíme zálievku,je to ako na baklavu,len nie také strašne sladké.Do hrnca dáme 2dl vody,1dl cukor a 2-3PL citronovej šťavy.Musíte ochutnať,má to byť viac kyslé,než sladké.Teraz to pomaly 5 minut varíme a dáme vychladnúť.
  5. Ked sa koláč upiekol,vyberieme ho z rúry a hned horúci ihlou hore-dole popicháme-urobíme vela dierok.Asi tak každé 2cm jednu dierku.Potom bud s lyžicou,alebo štetcom rovnomerne nanášame-naliavame citronovú zálievku.Budete vidiet,že ako nalievate,tak to hned vsiaka,kedže je koláč ešte horúci.Takto navlhčite povrch celého koláča,z tej 2dl zálievky dajte 1,5dl a zvyšok dajte bokom.Teraz necháme koláč celkom vychladnúť.
  6. Vychladnutý koláč pokrájame,pekne naservírujeme :-) a priamo na tanieri ešťe každý kúsok v reze pokvapkáme so zvyšnou zálievkou.Ak sa vám minie,pripravte si druhú ;-) trvá to len 5 minut.Koláčik je šťavnatý a svieži ;-D Dobrú chuť..