Citrónovo-horčicová marináda s medom a cesnakom, pečené a dusené kuracie krídla

Autor receptu: mariamka

Chcela som trošku inú marinádu, než klasickú grilovaciu červenú. Ako prvé som zvolila citrón a k nemu som skombinovala ďalšie chute. Až potom som začala gúgliť, či som predsa len nestvorila nejakú divočinu a bola som potešená, našla som niekoľko podobných, vlastne aj tu na Vareche. Ja som robila kuracie krídelká, ale určite sa dá aj iné mäso príp. zelenina. Ak máte dosť tých prekorenených kečupových barbecue omáčok a hľadáte niečo iné, svieže a delikátne, tak toto je práve pre vás.

Postup

  1. Cesnak pretlačíme a zo všetkých prísad na marinádu lyžicou vymiešame hustú emulziu. Z kučeravého petržlenu som obtrhala tie koncové drobné lístky a v celosti hodila do marinády. Ak použijete klasický plocholistý, stačí ho dať menej, je aromatickejší.
  2. Ak chcete aj postup na krídla, tak tu je: Krídla som umyla, tenké konce odrezala (na polievku) a každé krídlo ešte prerezala na polovicu. Dostaneme tak šikovné malé kúsky - jednohubky. Osolíme, premiešame a necháme postáť.
  3. Krídla zlejeme z pustenej šťavy a rukame dobre obalíme pripravenou marinádou. Hodila som tam aj ten vytlačený citrón pokrájaný na štvrťky. Necháme marinovať aspoň hodinu.
  4. A teraz máme dve možnosti - buď ich urgilujeme, alebo upečieme. Vlastne ešte tretiu - udusiť. Ja som dala zopár opiecť na grilovaciu panvciu na trošku bravčovej masti. Aj som ich trošku podliala, tak sa vlastne dusili, neupiekli sa príliš do červena, ale vznikla veľmi chutná šťavička, až som si prsty oblizovala. Tie boli hotové za pol hodinu.
  5. Zvyšok som dala piecť do rúry. Nezabudnite ich asi po polhodine otočiť, aby sa prepiekli pekne z oboch strán.
  6. A tu sú upečené pekne do zlata, piekli sa asi 50 minút.
  7. K tomu som urobila narýchlo šalát zo surovín čo chladnička dala, mala som aj kúsok údeného oštiepka a dala som tiež ten petržlen, nech sa to nebije. Tu ešte čaká na premiešanie.
  8. Ja som ich jedla samé prstami, ostatní s chlebíkom a šalátom.
  9. A ešte jeden pohľad. Grilovacia sezóna je v plnom prúde, tak sa vám možno bude hodiť takýto jednoduchý recept, ktorý sa dá ľahko urobiť a vychutnať aj v pohodlí domova.