Citrónovo-horčicová marináda s medom a cesnakom, pečené a dusené kuracie krídla

mariamka - fotkamariamka, 11. júla 2013
Citrónovo-horčicová marináda s medom a cesnakom, pečené a dusené kuracie krídla
Foto: mariamka

Chcela som trošku inú marinádu, než klasickú grilovaciu červenú. Ako prvé som zvolila citrón a k nemu som skombinovala ďalšie chute. Až potom som Zobraziť celý popisChcela som trošku inú marinádu, než klasickú grilovaciu červenú. Ako prvé som zvolila citrón a k nemu som skombinovala ďalšie chute. Až potom som začala gúgliť, či som predsa len nestvorila nejakú divočinu a bola som potešená, našla som niekoľko podobných, vlastne aj tu na Vareche. Ja som robila kuracie krídelká, ale určite sa dá aj iné mäso príp. zelenina. Ak máte dosť tých prekorenených kečupových barbecue omáčok a hľadáte niečo iné, svieže a delikátne, tak toto je práve pre vás.

Suroviny

Marináda:
1 dl
z 1 citróna
1 PL
1 PL
2 PL
4 strúčik
menšia hrsť
1 kg (cca 15 ks)




Postup

  1. 1

    Cesnak pretlačíme a zo všetkých prísad na marinádu lyžicou vymiešame hustú emulziu. Z kučeravého petržlenu som obtrhala tie koncové drobné lístky a v celosti hodila do marinády. Ak použijete klasický plocholistý, stačí ho dať menej, je aromatickejší.

    Citrónovo-horčicová marináda s medom a cesnakom, pečené a dusené kuracie krídla - obrázok 1
  2. 2

    Ak chcete aj postup na krídla, tak tu je: Krídla som umyla, tenké konce odrezala (na polievku) a každé krídlo ešte prerezala na polovicu. Dostaneme tak šikovné malé kúsky - jednohubky. Osolíme, premiešame a necháme postáť.

    Citrónovo-horčicová marináda s medom a cesnakom, pečené a dusené kuracie krídla - obrázok 2
  3. 3

    Krídla zlejeme z pustenej šťavy a rukame dobre obalíme pripravenou marinádou. Hodila som tam aj ten vytlačený citrón pokrájaný na štvrťky. Necháme marinovať aspoň hodinu.

    Citrónovo-horčicová marináda s medom a cesnakom, pečené a dusené kuracie krídla - obrázok 3
  4. 4

    A teraz máme dve možnosti - buď ich urgilujeme, alebo upečieme. Vlastne ešte tretiu - udusiť. Ja som dala zopár opiecť na grilovaciu panvciu na trošku bravčovej masti. Aj som ich trošku podliala, tak sa vlastne dusili, neupiekli sa príliš do červena, ale vznikla veľmi chutná šťavička, až som si prsty oblizovala. Tie boli hotové za pol hodinu.

    Citrónovo-horčicová marináda s medom a cesnakom, pečené a dusené kuracie krídla - obrázok 4
  5. 5

    Zvyšok som dala piecť do rúry. Nezabudnite ich asi po polhodine otočiť, aby sa prepiekli pekne z oboch strán.

    Citrónovo-horčicová marináda s medom a cesnakom, pečené a dusené kuracie krídla - obrázok 5
  6. 6

    A tu sú upečené pekne do zlata, piekli sa asi 50 minút.

    Citrónovo-horčicová marináda s medom a cesnakom, pečené a dusené kuracie krídla - obrázok 6
  7. 7

    K tomu som urobila narýchlo šalát zo surovín čo chladnička dala, mala som aj kúsok údeného oštiepka a dala som tiež ten petržlen, nech sa to nebije. Tu ešte čaká na premiešanie.

    Citrónovo-horčicová marináda s medom a cesnakom, pečené a dusené kuracie krídla - obrázok 7
  8. 8

    Ja som ich jedla samé prstami, ostatní s chlebíkom a šalátom.

    Citrónovo-horčicová marináda s medom a cesnakom, pečené a dusené kuracie krídla - obrázok 8
  9. 9

    A ešte jeden pohľad. Grilovacia sezóna je v plnom prúde, tak sa vám možno bude hodiť takýto jednoduchý recept, ktorý sa dá ľahko urobiť a vychutnať aj v pohodlí domova.

    Citrónovo-horčicová marináda s medom a cesnakom, pečené a dusené kuracie krídla - obrázok 9

Diskusia k receptu

irenaw
tušila som, kto ma to pokúša s krídelkami :-) čo sa mám v tej kuchyni celkom zodrať? teraz som dorobila tvoj fazuľový dip, že si zajtra dáme. teda dúfam, lebo ho nejak dlho ochutnávame ;-).
mariamka
@iren :) ja som si zobrala 3 dni dov. ze daco poupratujem a miesto toho tuna mojim vyvaram a vypekam :) inak toto mas za chvilu napatlat a ak zajtra grilujete tak akoby si nasla, .. a mi bolo divne ze o dipe nepises, myslela som ze nechutil a nechces kritizovat :)
julica
Super, veľmi sa mi páči tá citrónová kôra v marináde. Tvojím receptom započnem v KK sekciu gril .
kecemis
@mariamka blizi sa veekend a tvojmu pokusemiu sa neda odolat. Uz sa neviem dockat. Vdaka za vyborny recept, pekne spracovany.
mariamka
ahoj @kecemis teraz mi doslo ze ty si mal minule tiez pekne citronove stehienka na grile, uf isla som pozriet, ci som ta nahodou nekopirovala , tak snad nie :) ja dakujem..
pusta
jááááj @mariamka , vynikajúco skombinované, dráždiš mi chuťové kanáliky,:P
perfektne spracovaný recept, hned by som sa dala pozvať.
úžasne dobré veci varíš :-))))
nonna
Musím aj ja pochváliť marinádu, takéto "brundžesy" mám rada, dokonca ich vyjedať samostatne. Ja však olivák nemám rada a vôbec mastného len čo sa za necht zmestí, takže by som ho nahradila našim klasickým rastliňákom.
mariamka
@nonna mozem sa spytat ako analfabet co su "brudžesy" ?? :))) znie to tak zahadne :) s olivakom suhlasim, kazdemu nepasuje, je to otazka zvyku ..
nonna
Tak brundžesy sú také maglajzy, ale tekutejšej konzistencie. No proste marinády, omáčky, ale aj rôzne miešané nápoje z kadečoho.
janger
@mariamka , zdravim ta :-)...a....zase tu mame vyborne kridelka :-))). Trosku mi pripominaju aj moj recept, ktory tu mam. Do toho mojho ide ale moc viac medu. Trosku som sa toho bala, ale bolo to ozaj dobre. Tieto chute ozaj velmi spolu pasuju. Ja to mam ako talianske kura...Neviem preco talianske, ale to mi tak dala recept kolegyna. Ak chces, pozri na to:
 varecha.pravda.sk/recepty/talianske-medovo-citronove-kura...
mariamka
@janger presne teba som tym myslela ze "na Vareche" :) nasla som ho a je to pekny chutny recept a krasne vypecene kuriatko,, dufam nevadi, ze moj je trosku podobny :)
janger
@mariamka , kdeze by mi to vadilo :-). Absolutne nie. Som rada, ze sa ti aj moj recept pacil :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia