Citrónový zákusok

Citrónové rezy s jahodovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Víkendový zákusok

22
porcií
50 minút
príprava
4x5 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si cesto: Múku som preosiala spolu s práškovým cukrom, sódou a práškom do pečiva. Pridala som maslo, žĺtky, smotanu a strúhanú citrónovú kôru a všetko som zmiesila.
  2. Cesto som poriadne vypracovala a rozvážila na 4 časti. Nechala som zakryté odpočívať na pracovnej doske pokiaľ som pripravila krém.
  3. V mlieku som vymiešala detskú krupicu a vanilkový cukor, uvarila som hustú kašu, ktorú som nechala vychladiť. Maslo s cukrom som vymiešala do peny, pridávala som po lyžici vychladnutú kašu a napokon som nastrúhala citrónovú kôru aj pridala šťavu z jedného citróna.
  4. Krém som uložila do chladničky stuhnúť.
  5. Cesto som rozvaľkala priamo na papieri na pečenie na veľkosť plechu 27x37 cm. Pred vložením do rúry som ho popichala vidličkou.
  6. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekla som ich rad radom po 5 minúty. Upečené som ukladala na seba aj papierom a nechala chladiť na mriežke.
  7. Keď som mala všetko pripravené, zostavila som koláč. Na spodok som dala prvý plát. Na sporák som dala rozohriať 200 ml lekváru, vo vode som rozmiešala jahodový puding a pridala som ho k horúcemu lekváru, miešala som ho kým nezhustol, potom som ho ešte horúci vyliala na plát a rovnomerne rozotrela.
  8. Ihneď som ho zakryla druhým plátom.
  9. Druhý plát som natrela 1 lyžicou horúceho lekváru.
  10. Na lekvár som rozotrela krém.
  11. Položila som tretí plát. Opäť som dala rozohriať 200 ml lekváru, pridala som vo vode rozmiešaný jahodový puding a horúcu masu som rozložila rovnomerne na plát...
  12. ...a ihneď zakryla štvrtým plátom. Na vrch som položila papier na pečenie, dosku na krájanie a 2 kg soli a dala na noc stuhnúť do chladničky.
  13. Na druhý deň som vrchný plát potrela tenkou vrstvou horúceho lekváru, nechala stuhnúť a poliala som ho čokoládovou polevou. Keď čokoláda stuhla, orezala som boky horúcim nožom...
  14. ...a nakrájala na rezy. Trošku som si odložila z krému, pridala som k nemu jahodový lekvár, pomiešala, vložila do cukrárskeho vrecka a ozdobila. Prajem vám dobrú chuť.