Citrónové pečené kurča na marocký spôsob (videorecept)
Autor receptu: silvia16
Môj manžel pochádza z Maroka a časom som sa naučila variť ich špeciality a chcela by som sa s nimi s vami podeliť. Citronove kurča je Marocká špecialita a pokiaľ nevyskúšate neuverite aká je to pochuťka.
4 porcie |
15 minút príprava |
50 minút na 200 °C |
Postup
- Vopred si umyjeme kurča.
Do misky dame peržlenovú vňať a vňať koriandra nakrajanu na drobno. Tajomstvo našej chute bude nastúhana cibuľka. Nastúhame ju strúhatkom aby chuť prenikla do kurčata.
Pridáme 2 necelé lyžičky nastrúhaného cesnaku, soľ, pepš, 2 lyžičky sušeného zázvoru, ale ak máte pravý, tak dve lyžičky nastrúhaného pravého zázvoru. Mali by ste dať safron ale ak nemožte nájst, može byť bez neho. Potom 2 veľke lyžice olivového oleja a malú lyžičku masla. Premiešame a pridáme citronovú štavu z jedného alebo dvoch citronov a nechame korku tiez dnu.
- Do tejto marinády pridáme kurča, s pokožkou alebo bez (ak jeme zdravo) a vmasírujeme tu marinádu do kurčaťa. Necháme hodinku alebo dve odstáť v chladničke, ale možte to dať hned piecť ak nemáte čas navyše.
Zalejeme horúcou/vriacou vodou a prikrijeme pokryvkou.
- Dame do horúcej rúry a necháme dusit/piecť v rúre. Záleži podľa toho koľko máte kurčaťa na dlžke pečenia. Menej kurčaťa sa upečie rýchlejšie - okolo 40-50 minút. Môžme obrátiť v polovičke. Nezabudnime ho prikryť pokrývkou alebo alobalom. Ked už bude kurča mäkke, pekne upečené, tak pridáme olivy a necháme kurča pripiecť už bez prikrývky na 10-15minút.
Medzi tým ako sa nám dopeká kurča, si pripravýme hranolky alebo rižu.