Citrónové pečené kuracie stehná s tymianom fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. júla 2013
Citrónové pečené kuracie stehná s tymianom (fotorecept)
Foto: pusta

V horúcom lete nič nechutí lepšie ako práve ľahký obed. Takýmto jedlom sú aj citrónové pečené kuracie stehná s tymiánom, majú jemnú citrónovú chuť Zobraziť celý popisV horúcom lete nič nechutí lepšie ako práve ľahký obed. Takýmto jedlom sú aj citrónové pečené kuracie stehná s tymiánom, majú jemnú citrónovú chuť i vôňu, ľahko zdôraznenú tymiánom.

2
porcie
12 hodín minút
príprava
170/40´200/40 220 gr minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
z 1 ks citróna
z 1/2 ks citróna
podľa chuti
3 - 4 vetvičky
2 - 3 PL
1 PL
200 g
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Večer som umyla kuracie stehno, osušila a dala do pekáča. Bolo veľké, tak som použila len jeden kus.

    Citrónové pečené kuracie stehná s tymianom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poriadne som ho osolila,...

    Citrónové pečené kuracie stehná s tymianom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridala som citrónovú šťavu,...

    Citrónové pečené kuracie stehná s tymianom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...posypala som ho nastrúhanou citrónovou kôrou...

    Citrónové pečené kuracie stehná s tymianom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... a preliala olivovým olejom, odložila som ho prikryté marinovať na 12 hodín do chladničky.

    Citrónové pečené kuracie stehná s tymianom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ráno som ho ešte okorenila čerstvo mletým čiernym korením a pridala som vetvičky čerstvého tymiánu.

    Citrónové pečené kuracie stehná s tymianom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som domácu husaciu masť a vpložila som ho prikryté piecť na 40 minút do trúby vyhriatej na 170 stupňov C.

    Citrónové pečené kuracie stehná s tymianom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som pridala zemiaky pokrájané na krížalky a vrátila som do trúby už otvorené piecť pri teplote 200 stupňov C na 50 minút.

    Citrónové pečené kuracie stehná s tymianom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Posledných 10 minút som zvýšila teplotu na 220 stupňov a zapla som funkciu grill.

    Citrónové pečené kuracie stehná s tymianom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávala som upečené kuracie stehno s upečenými zamiakmi a obložené čerstvou zeleninou. Kožička je do červeno-hneda, krásne chrunkavá a mäsíčko jemnej citrónovo-tymiánovej sviežej chuti, rozplýva sa na jazyku. Je to ľahký letný recept na prípravu kuracieho stehna, všetko sa upečie naraz a samo :-)

    Citrónové pečené kuracie stehná s tymianom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

luss44
takého ľahké a bylinkové jedlá cez letné horúčavy obľubujem, chutne si navarila milá @pusta :)
tatranka
@pusta vždy som milovala všetky obedíky z každej hydiny.Teraz sa k nám dostávajú správy o takých nekalých spôsoboch spracovania hydiny,že naozaj už neviem,na aké mäsko siahnuť. Tvoje kuracie stehienko až spieva,také je lákavé !!!!!!! Budem potrebovať určitý čas,kým zase siahnem po kuracinke...no už ani neviem,čo nie je závadné a správne spracované do finálneho výrobku,čo sa týka všetkých surovín...
elixir
@tatranka všetko v obchodoch už je závadné... :( ak nie priamo po stránke obsahu jedla, tak po stránke etickej... sme ľudia už veľmi rozmaznaní... spotrebujeme veľa jedla, mäsa... ja si nepamätám, že som voľakedy zjedla toľko mäsa ako zjeme doma teraz.
pusta
@martu ška moja, vedsi len spomeň, práve naša generácia je doslova odchovaná na DDt a tu sme :-) tým nijako neobhajujem tieto praktiky :-(
od detstva som bola však doma vedená k domácim a čerstvým surovinám.aj toto je domáce kura zo známeho domáceho zdroja.
skús kúpiť domáce, ak máš tú možnosť, verím, že sa podarí. to je úplne iná chuť i kvalita. dobré jedlo si to zaslúži, my si to zaslúžime.
dakujem za krásne hodnotenie :-)
pusta
@elixir , pravdu máš, vo všetkom s tebou súhlasím.
preto ak mám len jednu možnosť, kupujem domáce suroviny a zo zdroja, ktorý poznám :-)
potom je to o chutnom a zdavom vynikajúcom jedle ako aj v tomto prípade.
dakujem.
pusta
Milá@luss44 , áno je to ľahké bylinkové jedlo, ktoré v lete aj ja obľubujem.
dakujem za pochvalu.
sracz
... dnes sa nás viacero dohovorilo na "karátenkách"! Veru ani Tvoje by som neodmietol, milá @pusta - lebo vonia nielen tymiánom a citrónom, ale aj poctivou prácou, statočnej robotnej gazdinky! Umne využité chute jednotlivých ingrediencií a priam umelecké spracovanie rcp! Blahoželám, kedvesem a ďakujem!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, vonia presne tým všetkým, čo si napísal.
a tá úžasná pochvala od teba, veľmi si to vážim od teba :-)
ty si z rovnakého cesta :-) klobúk dole pred tebou.
dakujem krásne, kedvesem :-)
pusta
@lucynka , presne tak, jednoduché a veľmi chutné, ako stvorené do horúčavy.
nevedela som, čo s toľkými citrónmi a už kupujem dalšie.