Citronáda

Citronáda s aloe vera

Autor receptu: mitzy

Aloe vera v sebe ukrýva vitamíny, minerály, aminokyseliny, má detoxikačné účinky, pôsobí proti dehydratácii organizmu, pomáha pri črevných problémoch, posilňuje imunitný systém, zuby proti paradentóze a traduje sa, že spomaľuje rast nádorových buniek. Stojí aj vám táto rastlinka na okne? Šup, preštudovať o jej účinkoch na internete viac a užívať gél vnútorne i na vonkajšie problémy. Ak ste ju nikdy neskúšali, pozor na množstvo. Môže spôsobiť kŕče. Pre tehotné a dojčiace je nevhodná!

4-5
porcie
5 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Listy sa režú vždy spodné. (Päť dní by sa pred rezaním listov by sa aloe nemala polievať. Na internete som sa dočítala, že rastlinka si musí trošku "vytrpieť", aby nadobudla svoje liečivé účinky. Prišiel s tým profesor odeskej univerzity Vladimír Petrovič Filatov. Aloe podľa neho vytvára biogénne stimulátory, ak je vystavená krátkodobo nepriaznivým podmienkam. Listy sa po odrezaní majú zabaliť do plátna, tmavého papieru a vložiť do chladničky na desať dní. Potom sa z listov vydlabe gél a ďalej potom spracúva na sirupy, alebo sa aplikuje na pokožku či vlasy. Celkom zaujímavé. Ešte poznámka: rastlina má mať aspoň tri roky.) Aloe (gél, nie list) sa môže konzumovať i hneď. Ja som urobila citronádu. Na liter vody som použila 2 PL dužiny. Pozor však! Aloe vera sa nemá konzumovať počas tehotenstva a taktiež, keď žena dojčí!
  2. List som rozrezala a lyžičkou vydlabala gél, pridala ho do nádoby s vodou, odšťavenými citrónmi, cukrom a premiešala. Pridala som kocky ľadu. Aloe je dobrá na kožné problémy, ako sú akné, popáleniny či lupienka a pomáha zlepšiť kvalitu vlasov priamou aplikáciou na pokožku či vlasy. Hneď som vyskúšala potrieť gélom pokožku vystavenú slneniu a bolo to príjemné.
  3. Ak som niekoho inšpirovala, želám veľa šťastia pri bádaní s Aloe vera...