Čierny kozák s ružovým prsíčkom v bielej zeleninovej postieľke

Autor receptu: eva53

Sezóna kozákov začala, tak sme sa ako správni mestskí ľudia vybrali o 17 do lesa a nazbierali za 2 hodiny plný košík. Tie veľké šli do sušičky a z maličkých som pripravila jednoduché a lacné jedlo.

Suroviny

Postup

  1. nachystám si potrebné suroviny: cenový rozpočet pre 2 dospelé osoby: kozáky zadarmo,vlastnoručne nazbierané - výrazne znížili výdavky na použité suroviny 1 kuracie prsíčko 0,99 Eur jarná cibuľka 0,14 Eur shirataki 2,80 Eur cesnak 0,09 Eur ostatné suroviny 0,50 Eur ohodnotené vzhľadom na použité minimálne množstvom Celkom:4,52 Eur Kalorická hodnota jedla: kozáky 300 g = 111 kcal kuracie prsíčko 166 g = 168 kcal olivový olej 2,5 ml = 20,5 kcal Rama 7% 30 ml = 25,5 kcal jarná cibuľka 2 ks (30 g) = 9 kcal shirataki 200 g = 22 kcal cesnak 3 strúčiky (8 g) = 8 kcal Celkom: 364 kcal (1524 kJ) Kalorická hodnota 1 porcie : 182 kcal ( 762 kJ) Keď už vieme za koľko a koľko toho zjeme, pustíme sa do práce.
  2. na 2,5 ml olivového oleja spením jarnú cibuľku, pridám na pásiky pokrájaný cesnak a pár sekúnd spolu orestujem
  3. 1 kuracie prsíčko z mrazničky nechám trocha odležať a ešte zmrazené nakrájam na úhľadné hranolky,pridám k cibuľke a opražím
  4. kozáčiky rozpolím,tieto boli úplne bez živočíšnych bielkovín , opláchnem pod tečúcou vodou a pridám ku kuraciemu prsíčku,ktoré už stihlo zbelieť a dusíme, podľa potreby podlejem vodou
  5. konečne mám aj odmerku na malé množstvá, takže som si odmerala 2,5 ml olivového oleja = 20,5 kcal
  6. pridám Korenie Rusticana herbs - zmes rozmarýnu,soli a červeného korenia, trocha čierneho korenia a soľ a pár kvapiek tabasca,nakoniec po ochutnaní ich bolo nakvapkaných 8
  7. 30 ml Ramy na varenie má kalorickú hodnotu 25,5 kcal
  8. po cca 10 minútach je prsíčko aj kozáčiky mäkké,len kozáci sčerneli,tak im na zjemnenie prilejem odmeraných 30 ml Ramy na varenie .Nakoniec zahustím guarovou gumou ,ktorú rýchlo rozmiešam v pol deci vody,hustne veľmi rýchlo - nestihla som v tej rýchlosti spraviť foto.Guarovú gumu poznajú celiatici,používajú ju pri pečení a varení.
  9. zeleninová príloha shirataki ,tvarom pripomínajúca a podľa toho aj nazývaná cestoviny, má kalorickú hodnotu 22 kcal na 200 g.
  10. Pripravím podľa návodu,vylejem tekutinu ,opláchnem viackrát vo vode
  11. a dám do vriacej vody na 1 minútu,zlejem a prepláchnem studenou vodou
  12. Len sa tak zaprášilo....
  13. kalorická hodnota Ramy na varenie 7%