Čierny kozák s ružovým prsíčkom v bielej zeleninovej postieľke
Autor receptu: eva53
Sezóna kozákov začala, tak sme sa ako správni mestskí ľudia vybrali o 17 do lesa a nazbierali
za 2 hodiny plný košík. Tie veľké šli do sušičky a z maličkých som pripravila jednoduché a
lacné jedlo. Postup- nachystám si potrebné suroviny:
cenový rozpočet pre 2 dospelé osoby: kozáky zadarmo,vlastnoručne nazbierané - výrazne znížili výdavky na použité suroviny
1 kuracie prsíčko 0,99 Eur
jarná cibuľka 0,14 Eur
shirataki 2,80 Eur
cesnak 0,09 Eur
ostatné suroviny 0,50 Eur ohodnotené vzhľadom na použité minimálne množstvom
Celkom:4,52 Eur
Kalorická hodnota jedla:
kozáky 300 g = 111 kcal
kuracie prsíčko 166 g = 168 kcal
olivový olej 2,5 ml = 20,5 kcal
Rama 7% 30 ml = 25,5 kcal
jarná cibuľka 2 ks (30 g) = 9 kcal
shirataki 200 g = 22 kcal
cesnak 3 strúčiky (8 g) = 8 kcal
Celkom: 364 kcal (1524 kJ)
Kalorická hodnota 1 porcie : 182 kcal ( 762 kJ)
Keď už vieme za koľko a koľko toho zjeme, pustíme sa do práce.
- na 2,5 ml olivového oleja spením jarnú cibuľku, pridám na pásiky pokrájaný cesnak a pár sekúnd spolu orestujem
- 1 kuracie prsíčko z mrazničky nechám trocha odležať a ešte zmrazené nakrájam na úhľadné hranolky,pridám k cibuľke a opražím
- kozáčiky rozpolím,tieto boli úplne bez živočíšnych bielkovín , opláchnem pod tečúcou vodou a pridám ku kuraciemu prsíčku,ktoré už stihlo zbelieť a dusíme, podľa potreby podlejem vodou
- konečne mám aj odmerku na malé množstvá, takže som si odmerala 2,5 ml olivového oleja = 20,5 kcal
- pridám Korenie Rusticana herbs - zmes rozmarýnu,soli a červeného korenia, trocha čierneho korenia a soľ a pár kvapiek tabasca,nakoniec po ochutnaní ich bolo nakvapkaných 8
- 30 ml Ramy na varenie má kalorickú hodnotu 25,5 kcal
- po cca 10 minútach je prsíčko aj kozáčiky mäkké,len kozáci sčerneli,tak im na zjemnenie prilejem odmeraných 30 ml Ramy na varenie .Nakoniec zahustím guarovou gumou ,ktorú rýchlo rozmiešam v pol deci vody,hustne veľmi rýchlo - nestihla som v tej rýchlosti spraviť foto.Guarovú gumu poznajú celiatici,používajú ju pri pečení a varení.
- zeleninová príloha shirataki ,tvarom pripomínajúca a podľa toho aj nazývaná cestoviny, má kalorickú hodnotu 22 kcal na 200 g.
- Pripravím podľa návodu,vylejem tekutinu ,opláchnem viackrát vo vode
- a dám do vriacej vody na 1 minútu,zlejem a prepláchnem studenou vodou
- Len sa tak zaprášilo....
- kalorická hodnota Ramy na varenie 7%
|