Cícerový koláč bez múky

giussa - fotkagiussa, 20. apríla 2014
Cícerový koláč bez múky
Foto: giussa

Narazila som už na viacero koláčov robených zo strukovín ako fazuľa, šošovica, cícer... a nevedela som si ich vôbec predstaviť. Až mi to jedného Zobraziť celý popisNarazila som už na viacero koláčov robených zo strukovín ako fazuľa, šošovica, cícer... a nevedela som si ich vôbec predstaviť. Až mi to jedného dňa nedalo a upiekla som jeden aj ja. A odvtedy som ho piekla už niekoľkokrát. Neskutočne jednoduchý, mäkkučký a s čokoládovými kúskami v každom súste! A hlavne nikto by nikdy neuhádol, že je z cíceru :)

10 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

1 konzerva (alebo 250 g)
1/2 hrnčeka (pre celiatikov napr. ryžové)
2 PL
30 g
1/2 hrnčeka
1 a 1/2 čl
1 čl
2 PL
1




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny okrem horkej čokolády a polovice vlašských orechov som dala do mixéra a mixovala asi 3 minúty, kým nevzniklo hladké cesto. Potom som prisypala nadrobno nasekanú čokoládu a zvyšné (len rukami trochu podrvené) orechy. Vyliala som to do chlebovej formy vystlanej papierom na pečenie a dala piecť na 200 stupňov na 45 minút.

  2. 2

    Prvých 30 min zakryté papierom, posledných 15 odokryté. Koláč treba nechať poriadne vychladnúť, najlepšie cez noc v chladničke. Po dopečení je trochu kašovitej konzistencie (asi aj vďaka roztopenému kokosovému oleju). Toho sa netreba zľaknúť, lebo po vychladnutí stuhne a pekne drží.

Diskusia k receptu

francuzska1
mna si prave dostala;-) ukladam a ked sa minu zasoby sladkeho z velkej noci peciem podla teba;-) mne sa recept paci a laka ma ho vyskusat;-)
jamarlen
uvariť cícer trvá chvíľu, škoda pridávať do koláčika jedovaté látky z plechovice, keď si už dala med, /neviem na čo, keď sa aj tak upečie, ak by v ňom aj boli stopy niečoho zdravého/, aj úžasný kokosový tuk.
kukulienka71
Ukladám a s menšími úpravami vyskúšam,zaujala si ma.Strukovín jedia Slováci žalostne málo,tak spojím príjemné s užitočným:-)
monzet
Mne sa to páči tiež,ale cícer som nikdy nekupovala v konzerve,preto mám otázku,koľko gramov cíceru si použila?
giussa
dakujem za zaujem.... v konzerve je 250g uvareneho ciceru, doplnim do surovin
havino
už sa aj ja zoznamujem s takýmto druhom strukovinových koláčov, vdaka za recept, bude na rade, páči sa mi, samé dobré veci, prospešné v ňom, chválim
matata1
super koláčik, len mám problém do ktorej kolónky v KK ho uložiť: šup-šup koláče alebo strukoviny? :o)))
giussa
haha, ja som mala rovnaku dilemu, ked som priradovala jednotlive tagy - ci to dat do dezertov, alebo strukovin :)
kukulienka71
@giussa ,koláčik chutí fantasticky! kokosový olej nemám,dala som maslo,len sa mi drobí,to jediné mi na tom vadí,nie je taký kompaktný,ako tvoj.Všetko ostatné vrátane pečenia som presne dodržala.

tiginko
zajtra sa ho chystám piecť, tak uvidím, ako dopadne ten môj...
giussa
@kukulienka71 tesim sa ze chuti. Asi to drobenie bude tym maslom, lebo moj pekne drzi a je taky vlacny. Vraj sa da namiesto kokosoveho oleja pouzit aj arasidove maslo.
beatacsontosova
@giussa - chcem to vyskúšať, mám však doma iba sušený cícer, ako s ním mám prosím prosím naložiť? tiež mám použiť 250g sušeného, nechať ho na noc vo vode a potom spracovať? vopred krásne ďakujem za radu :D
giussa
v recepte je pouzity uvareny cicer, takze suseny namoc na noc do vody a na druhy den vodu vymen a uvar ho (30min v tlakovom hrnci, alebo cca 1 hod v normalnom - z tlakoveho je taky kremovejsi). Neviem presne kolko musis pouzit suseneho, aby si dostala 250g uvareneho, ale uvar si viac, je vyborny a zdravy, ked uz nijak inak, tak do zeleninoveho salatu si ho mozes dat. A da sa aj zamrazit. Mimochodom vraj konzervovany cicer na rozdiel od inych potravin nestraca na svojej nutricnej hodnote  www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-det...
beatacsontosova
@guissa - ďakujem za radu, vyskúšam to, môj drahý keď zbadal cícer tak hneď pokrčil nosom že on také nééééé...tak to dostane v koláči ani nebude vedieť :-)
tiginko
aj v muffinovom prevedení je toto výborná vec, najmä v kombinácii s jahodami, pretože čokoláda a jahody, to je to pravé orechové :-) Najlepšie sú na druhý deň po odležaní v chladničke, keď natiahnu trochu viac vlhkosti

giussa
Minule som ho este vylepšila a pristruhala do cesta este dve mrkvy a kôru z jedného citróna. Bol tak este lepsi! :)
pipnat
Vcera som piekla, vynikajuci...akurat som pridala trosku jablk.dzusu, vyslo mi to hustejsie, cast som si dala bokom a pridala steviu, vsetko v muffinkovych formickach, cca 10 muffinov:):)nabuduce dvojita davka:)
1x pipnat




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia