Cícerové halušky zapečené s čerstvými hríbami (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Pre všetkých, ktorí z rôznych dôvodov nechcú, alebo nemôžu konzumovať klasickú múku, ponúkam alternatívu. Napriek počiatočným obavám z konzistencie a chuti halušiek som bola milo prekvapená. Pôvodná inšpirácia z V kuchyni vždy otevřeno, kde je podobné jedlo robené z klasickej múky.

2-3
porcie
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Základom je nazbierať/dostať/kúpiť čerstvé hríby.
  2. Na kopcovitej lyžici masti, masla, alebo ako u mňa ghee, krátko popražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme očistené a nakrájané hríby. Za stáleho miešania ich na silnejšom plameni poriadne opražíme bez pridania vody, cca 4 min. Pridáme korenie, soľ a tymián a na záver riadnu hrsť posekanej petržlenovej vnate.
  3. Na halušky zmiešame cícerovú múku, celé vajcia, deci vody a štipku soli. Dúfam, že pôjdu urobiť aj z inej náhradnej múky, niekedy možno vyskúšam napr. pšenovú, tekvicovú alebo pohánkovú.
  4. Necháme cesto odpočívať, dáme zovrieť osolenú vodu a cez haluškár nahádžeme halušky. Krátko povaríme, scedíme a omastíme ich lyžicou masti alebo olejom.
  5. Halušky zmiešame s podusenými hríbami a vsypeme ich do malého pekáčika (u mňa rozmer cca 30x20cm). Kedže ma lákalo vyskúšať verziu so šťavnatými paradajkami, na polovicu som rozložila na hrubé kolieska pokrájané. Zasypeme nahrubo postrúhaným tvrdým syrom, ideálne čedarom alebou goudou, ale Kolumbus z Lidla je tiež výborný.
  6. Dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov na cca 15 min, potom necháme asi 10 min odstáť a môžeme servírovať. Výborné sú, naozaj. A s tými paradajkami nemajú chybu. Tým, čo nepotrebujú, alebo nechcú experimentovať s alternatívnymi múkami, by určite chutilo toto jedlo aj s klasickými haluškami.