Cibuľový koláč so sardelami a olivami (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Opäť raz niečo z francúzskej kuchyne. Ak máte radi ryby v kombinácii s jemne sladkou cibuľou a tmavými olivami, bude to pre vás to pravé orechové. Koláč výborne chutí s bielym vínom a príjemnou spoločnosťou.

8
porcií
80 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame s postrúhaným maslom, žĺtkom (ja som dnes dala len bielok), soľou a vymiesime hladké cesto. Cesto odložíme do špajze a necháme odpočívať počas prípravy plnky.
  2. Cibuľu nakrájame na tenučké kolieska. Nebude to jednoduché, ale dá sa. Čím tenšie tým lepšie. Cesnak pretlačíme a šalviu posekáme.
  3. Na veľkú panvicu dáme olivový olej (asi 3 PL) a do horúceho pridáme cibuľu so šalviou. Necháme dusiť na veľmi slabom stupni pod pokrievkou 15 min. Pridáme cesnak, trošku soli (pozor ančovičky sú veľmi slané) a veľa čerstvo pomletého čierneho korenia. Pod pokrievkou dusíme na slabom stupni minimálne 40 min. Cibuľa musí byť úplne mäkká.
  4. Cesto vyvaľkáme podľa formy, ktorú máme k dispozícii. Pri tomto type cesta si pomáham mastným papierom na pečenie. Cesto je krehké, takže ho vyvaľkám, spodok prejdem tenučkou obracačkou (tenkou a dlhou) a pod cesto podložím mastný papier. Takto cesto jednoduchšie prenesiete na pekáč. Chce to len trochu praxe. Cesto dáme do rúry vyhriatej na 200 st. na 15 min. piecť.
  5. Nakoniec na upečené cesto pridáme horúcu cibuľovú plnku, na vrch poukladáme ančovičky a tmavé olivy. Počet ančovičiek nechám na vás. Môj dnešný koláč je trochu slaný, lebo som to s nimi prehnala :-) a olivy dávam v celku, ale vy si ich pokojne nakrájajte.
  6. Koláč podávame horúci, teplý, vlažný ako vám to vyhovuje. Na tanieri ho ešte posypeme čerstvým tymiánom. Samozrejme, ak nemáme aj sušeným. Ja som ešte hrdinka, ale o mesiac už bude v mojich receptoch všetko sušené :-)). Dobrú chuť.