Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept).
Autor receptu: yogicek
Slaný zákusok k pivečku, alebo vínečku, alebo len tak na chuť.
90 minút príprava |
25 minút na 190 °C |
Postup
- Prpravíme si kvások z 0,1l teplého mlieka, 21g droždia a 1ČL cukru. Odvážime si potrebné množstvo múky, do ktorej pridáme soľ, kvások, zvyšok mlieka, kyslú smotanu a olej. Zamiesime hladké cesto a dáme na teplé miesto vykysnúť na cca 45min.
- Pokiaľ nám kysne cesto, nakrájame cibuľu na mesiačiky.
- Slaninku si nakrájame na malé kocky a na panvičke necháme trochu roztopiť.
- Pridáme cibuľu, mierne osolíme, prisypeme rascu (dámy, ktoré nemajú rady rascu, dajú tymián), okoreníme mletým čiernym korením a restujeme do hneda.
- Vykysnuté cesto dáme pracovnú dosku.
- Valčekom rozvaľkáme na hrúbku cca 3mm. Chlapi, ktorí neovládajú túto ťažkú ženskú zbraň, poprosia manželku alebo milenku aby im pomohla, tak ako ja. Rozvaľkané cesto posypeme cibuľkou a slaninkou.
- Zrolujeme do rolády.
- Roládu krájame na cca dva a pol centimetrové kolieska a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme podľa vlastnej chuti buď hrubou soľou, sezamovým, alebo ľanovým semiačkom. Alebo všetkým naraz.
- Vložíme do rúry vyhriatej na 190° a pečieme pri tejto teplote cca 25min.
- Z tohto množstva surovín mi vyšlo 40 slimákov.
Dobrú chuť.