Cibuľovo-slaninové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept).

Autor receptu: yogicek

Slaný zákusok k pivečku, alebo vínečku, alebo len tak na chuť.

90 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Prpravíme si kvások z 0,1l teplého mlieka, 21g droždia a 1ČL cukru. Odvážime si potrebné množstvo múky, do ktorej pridáme soľ, kvások, zvyšok mlieka, kyslú smotanu a olej. Zamiesime hladké cesto a dáme na teplé miesto vykysnúť na cca 45min.
  2. Pokiaľ nám kysne cesto, nakrájame cibuľu na mesiačiky.
  3. Slaninku si nakrájame na malé kocky a na panvičke necháme trochu roztopiť.
  4. Pridáme cibuľu, mierne osolíme, prisypeme rascu (dámy, ktoré nemajú rady rascu, dajú tymián), okoreníme mletým čiernym korením a restujeme do hneda.
  5. Vykysnuté cesto dáme pracovnú dosku.
  6. Valčekom rozvaľkáme na hrúbku cca 3mm. Chlapi, ktorí neovládajú túto ťažkú ženskú zbraň, poprosia manželku alebo milenku aby im pomohla, tak ako ja. Rozvaľkané cesto posypeme cibuľkou a slaninkou.
  7. Zrolujeme do rolády.
  8. Roládu krájame na cca dva a pol centimetrové kolieska a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme podľa vlastnej chuti buď hrubou soľou, sezamovým, alebo ľanovým semiačkom. Alebo všetkým naraz.
  9. Vložíme do rúry vyhriatej na 190° a pečieme pri tejto teplote cca 25min.
  10. Z tohto množstva surovín mi vyšlo 40 slimákov. Dobrú chuť.