Chutné čučoriedkové guľky s opraženou strúhankou preliate maslom
Autor receptu: shukvacik
Čučoriedkove guľky ,,, nebíčko na
jazyku ,,,
5-6 porcií |
30 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke. Vychladnúte zemiaky ošúpem a nastrúhame na strúhadle, pridáme 1 vajce a polohrubú múku, troška soli (1/2 - 1 čaj. lyžicu) a pomaly vypracujem hladké cesto, podľa potreby ešte pridáme múku. Cesto musí byť vypracované a nesmie sa lepiť (zbytočné dlho nemiesime), cesto vypracujeme do tvaru valca.
- Na pomúčenej pracovnej doske cesto nakrájame na hrúbku cca 1,5 - 2 cm a každý odkrojeny kus v rukach vypracujeme na takzvanú "placku" . Na každý kus cesta dáme najlepšie domáce čučoriedky a vytvarujem guľky.
- Hotové guľky vkladáme do vriacej osolenej vody. Keď nám guľky vyplávajú na povrch, ešte necháme chviľu prevrieť (cca 1 minútu), vyberiem ich a dáme do misky s rozpusteným maslom. Na suchej panvici orestujeme do zlatista strúhanku s cukrom.
- Guľky obalìme v strúhanke , na tanieri prelejeme maslom a práškovým cukrom
- Prajem.dobrú chuť :-)
Takto isto môžme robiť guľky z iného čerstvého ovocia ako sú slivky, čerešne, jahody ...
s orechami , tvarohom , makom atď ...