Chutná dusená ryža

glosterka - fotkaglosterka, 27. februára 2011
Chutná dusená ryža
Foto: glosterka

Jednoduchý recept na dusenú ryžu. Je lahodná, jemná a vhodná ako príloha k mnohým zeleninovým a mäsovým jedlám. Podľa nej si môžte spraviť aj Zobraziť celý popisJednoduchý recept na dusenú ryžu. Je lahodná, jemná a vhodná ako príloha k mnohým zeleninovým a mäsovým jedlám. Podľa nej si môžte spraviť aj rizoto. ;-)

4
porcie
5 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček
2 PL
2 hrnčeky, vlažná
1 KL
1 ks,malá
1 ks




Postup

  1. 1

    Ryžu dáme na jemné sitko a 2 x ju opláchneme studenou vodou. Necháme dobre odkvapkať škrob. Medzitým si zohrejeme asi 500 ml vody a dáme si na sporák hriať platňu na plný plameň. Ryžu poslednýkrát prejeme horúcou, nie vriacou vodou a necháme odkvapkať.

  2. 2

    Hrniec položíme na platňu, dáme doň olej, ryžu, zalejeme ju dvoma hnčekmi vlažnej vody a pridáme soľ. Do stredu položíme očistenú cibuľu, do ktorej sme napichli klinček (nemusí byť).

  3. 3

    Hrniec prikryjeme a počkáme, kým nám ryža zovrie. Upozorní nás na to pokrievka, ktorá začne buchotať. Ihneď stíšime plameň, pričom dáme pozor, aby nám nevykypela a pokrievku dáme našikmo!

  4. 4

    Stopneme si 10 minút a na slabom plameni ju dusíme. Presne po 10tich minútach ju vypneme, zakryjeme úplne pokrievkou a na platni necháme ešte postáť 5 minút. Po 5tich minútach ochutnáme ryžu. Mala by byť akurát. Dobrú chuť. :-)

  5. 5

    Poznámka: Z tejto dávky vyjdú cca 4 porcie. Môžte použiť ľubovoľný hnček. Ja som použila 300 ml. Ak chcete viac ryže, dáte o trošku viac oleja, 2 hrnčeky ryže, 4 hrnčeky vody, 2 KL soli a väčšiu cibiľu.

  6. 6

    Takto vyzerá naservírovaná ryža. :-) Vpravo dusené zemiačky od Čistinky a dnešné hlavné menu mäsko na horčici. :-)

    Chutná dusená ryža - obrázok 6

Diskusia k receptu

klaura
Ryžu robím presne ako ty, len ju na tom oleji najskôr poopekám až kým nehrká a potom zalejem vodou alebo vývarom ... tak ma to naučila moja mamka ... :)
julica
ja takisto ako laura, ked sa poopeka, nie je mazlava
glosterka
@klaura a @julica , ja ryžu neopekám. Suroviny tam vložím, zalejem, osolím... a spraví sa akoby sama. :-) Nie je vôbec mastná ani mazľavá, ale sypká a lahodná.
marienka44
@Glosterka ,ja robim podobne, ryzu dokladnejsie umyjem -aspon v 5 vodách, kym nie je voda číra. Pocas stánia pod pokrievkou pokrievku niekoľkokrat utriem odspodu riadovou cistou handrou /servítkou/ od skondenzovanej vody. Tak je potom ryza suchá a kyprá.
janger
Ani ja ryzu neopekam a vobec nie je mazlava. Dobre parkrat popremyvam. Na 1hrncek ryze dam 1,5 hrnceka vody. Pridam sol. Uvediem do varu a potom dam na najslabsi plamen, (hrniec mam s hrubym dnom), uz vobec neotvaram, varim 20 minut.
totom
U nás chlapi robia ryžu takto: ryžu poriadne umyť, opiecť na oleji (opekám aj s nadrobno nakrájanou cibulkou), zaliať vodou na výšku asi 0,5 cm (meriam to prstom), ochutiť, nechať zovrieť a šup do vyhriatej rúry na 160°C na 20 minút.Vynikajúca a hlavne neprihorená :)
marta23
Práve dnes som varila ryžu. Varím tak ako Glosterka. Neopekám, riadne prepláchnem aj 4-5x a nie na sitku ale v rajničke, aby sa s vodu vyliali aj plevy z ryže a iné nečistoty. Pridávam okrem soli aj vegetu a prípadne sójovú omáčku-pár kvapiek. Nie je mazľavá, zrnká ryže sú po uvarení od seba.
betka11
robím ryžu podla toho na čo potrebujem keď na plnenú papriku alebo plnený kapustný list,koložvársku kapustu tak tiež len prepláchnem,osolim vodu dávam 1:1,5 a nechám 10 min variť na slabom plameni a 7 min odstáť,dám vychladnúť ak robím ryžu ako prílohu tak prepláchnutu ryžu opečiem na troche oleja zalejem vodou,osolím dám štipku kari korenia alebo kajenského korenia ale to už je individuálne podla chuti alebo kto čo môže papať,varím ako v prvom postupe
hanuska
ja robím podobne len najprv ju trošku na oleji opečiem,potom zalejem vodou a varím cca 5 minút. Potom pokryvku prikryjem poskladanou utierkou aby neunikala para a necham stáť kým dobre nevsiakne všetka voda.
megdesign
@all preplachovat ryzu???? To mozno v roku 1983-1993.... aj moja mama robila.. a @marta23 od coho??? od pliev? Tak to kupujes potom pekny humus, nehnevaj sa :)

Ja ryzu nepreplachujem. Na masti/oleji oprazit do sklovita cibulku, po oprazeni okorenit, okminovat /spinava ryza - nemusi sa/, nasypat hrncek NEPREMYTEJ ryze, oprazit, kym nehrkoce, ako tu dakto uz spominal... zaliat 1 a 3/4 hrncekom vody, premiesat, prykrit a dat na najmensi plamen / ja davam este strucik cenaku a ak mam, nedavam vodu, ale vyvar, dakto dava kari, dakto vegetu :( / za 10 min vypnem ohen, NEODOKRYVAM a necham este 10 min "dojst". Odokryt, premiesat a nechat odokryte - odpari sa voda a ryza ostane sypka - al dente ;)
petraska
Spravila som ju presne ako si písala a bola vynikajúca :) Ďakujem za recept.
michal81
Je to pekne. Ale ked niekto vari ryzu kazdy treti den, toto sa mu asi robit nebude chciet :P :). Existuju aj "rychlejsie" postupy. Ale aj tento je fajn postup. Urcite z tohoto bude dobra, chutna, nie tvrda a nie rozvarena raz, tiez dobre ochutena.
michal81
Tak akoze... presne tento postup na pripravu ryze vyuziva vzdy aj moj otec. Neviem odkial pochadza tento recept a neviem kto ho vymyslel... ale preeeeeesne tento postup pouziva aj moj otec :). Nie sme my pribuzni alebo take nieco ? :-D Aj to casovanie... 10 min. a potom este cca nejakych 5 min. :-). Alebo to je nejaky univerzalny, velmi dobre znamy recept ? Hm, neviem, len sa pytam, pretoze ja ryzu nepripravujem nikdy. Ak ano, tak len v tych sackoch, co je velmi jednoduche a rychle na pripravu. Akurat ze je to logicky aj drahsie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia