Chuť Ázie

Autor receptu: mandarin999

Tento recept som si vymyslela (vytvorila) sama. Rada skúšam nové veci a experimentujem, preto som sa rozhodla skúsiť niečo na ázijský spôsob. Ide o pestrý mix chutí a nám doma to veľmi chutilo. Toto jedlo nemusí byť vždy pripravované ako v recepte, môžte namiesto ryže vyskúšať napríklad chrumkavé pečené zemiaky či iný druh prílohy - s jedlom sa dá veľa experimentovať.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ako prvé som si opiekla ázijskú zeleninovú zmes (wok) na troške olivového oleja. V obchode dostanete viacero druhov ázijských zeleninových zmesí a je na Vás, pre ktorú sa rozhodnete. Konkrétne tá moja obsahovala mladú fazuľku, červenú papriku, cibuľu, mrkvu, celé kukuričky, ázijský hríb a bambusové plátky. Pridala som lyžičku morskej soli a ochutila korením Čína. Po cca 5 minútach som to podliala asi šálkou vody (robila som to v menšom a užšom teflónovom hrnci) a nechala dusiť do mäkka.
  2. Medzitým som si dala variť rezance - klasicky vo vode. Keďže sa u nás doma snažíme stravovať zdravšie, použila som celozrnné rezance (preto sú na obrázku tmavé). Treba dbať na to, aby boli rezance dostatočne hrubé (aby sa v zmesi nestrácali) a nesmieme ich nechať rozvariť sa. Ja som ich po uvarení nepreliala olejom, keďže išli na ďalšie spracovanie, ale kľudne ich môžete ním preliať.
  3. Ďalej nasledovala príprava mäska. Kuracie prsia som si nakrájala na tenšie a dlhšie pásiky a následne som ich osolila morskou soľou, trochou červenej mletej papriky a iným korením. V surovinách uvádzam grilovacie korenie, no ja som použila korenie s názvom Bolívia, ktoré som kúpila na jednej výstave od istej českej firmy. Toto korenie obsahuje horčicové semienka, mletú papriku, koriander a iné bylinky. Korenie skvele chutí a ja si jeho chuť neviem vynachváliť. Mäso som restovala na rozhorúčenom olivovom oleji a takto som ho opekala až dokedy nezískalo troška chrumkavú chuť. Časť mäsa som pridala k dusenej zelenie a spolu s ňou som to ešte chvíľku povarila. Šťavu som zahustila, aby bola dostatočne hustá a odstavila z plameňa. Zvyšné mäso som nechala na panvici stále opekať a na záver som ho preliala sweet chilli omáčkou a posypala sezamovými semienkami. Omáčky použite podľa chuti, ako Vám vyhovuje, ale nebojte sa - takéto chrumkavé mäso preliate sweet chilli omáčkou chutí fantasticky (nie však každý obľubuje weet chilli). Mäsko som taktiež odstavila z plameňa .
  4. Predposledným krokom je na panvici a olivovom oleji trocha opiecť uvarené rezance a pridať k ním zmes mäsa, zeleniny a šťavy. Všetko poriadne premiešame, aby sme získali potrebnú konzistenciu. Nemalo by to byť príliš riedke (nemala by z toho tiecť veľa šťavy), no zároveň to musí byť šťavnaté (nie suché)! Keď sa chute spoja, odstavíme to z panvice.
  5. A naposledy si uvaríme ryžu - varte podľa seba, ako ste zvyknutí. Hoci ja som použila obyčajnú ryžu (zrovna som doma jasmínovú nemala), vy skúste tú jasmínovú. Opäť to bude o niečo viac ázijské. Už máme hotovú zmes zeleniny, mäsa a rezancov; chrumkavé kuracie kúsky preliate sweet chilli omáčkou, ryžu - už to stačí len pekne naservírovať, prípadne pridať nejakú prílohu a môže sa jesť.