Chuť Ázie

mandarin999 - fotkamandarin999, 17. júna 2015

Tento recept som si vymyslela (vytvorila) sama. Rada skúšam nové veci a experimentujem, preto som sa rozhodla skúsiť niečo na ázijský spôsob. Ide o Zobraziť celý popisTento recept som si vymyslela (vytvorila) sama. Rada skúšam nové veci a experimentujem, preto som sa rozhodla skúsiť niečo na ázijský spôsob. Ide o pestrý mix chutí a nám doma to veľmi chutilo. Toto jedlo nemusí byť vždy pripravované ako v recepte, môžte namiesto ryže vyskúšať napríklad chrumkavé pečené zemiaky či iný druh prílohy - s jedlom sa dá veľa experimentovať.

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
250 g
250 g (wok - ázijská zmes)
150 g




Postup

  1. 1

    Ako prvé som si opiekla ázijskú zeleninovú zmes (wok) na troške olivového oleja. V obchode dostanete viacero druhov ázijských zeleninových zmesí a je na Vás, pre ktorú sa rozhodnete. Konkrétne tá moja obsahovala mladú fazuľku, červenú papriku, cibuľu, mrkvu, celé kukuričky, ázijský hríb a bambusové plátky. Pridala som lyžičku morskej soli a ochutila korením Čína. Po cca 5 minútach som to podliala asi šálkou vody (robila som to v menšom a užšom teflónovom hrnci) a nechala dusiť do mäkka.

  2. 2

    Medzitým som si dala variť rezance - klasicky vo vode. Keďže sa u nás doma snažíme stravovať zdravšie, použila som celozrnné rezance (preto sú na obrázku tmavé). Treba dbať na to, aby boli rezance dostatočne hrubé (aby sa v zmesi nestrácali) a nesmieme ich nechať rozvariť sa. Ja som ich po uvarení nepreliala olejom, keďže išli na ďalšie spracovanie, ale kľudne ich môžete ním preliať.

  3. 3

    Ďalej nasledovala príprava mäska. Kuracie prsia som si nakrájala na tenšie a dlhšie pásiky a následne som ich osolila morskou soľou, trochou červenej mletej papriky a iným korením. V surovinách uvádzam grilovacie korenie, no ja som použila korenie s názvom Bolívia, ktoré som kúpila na jednej výstave od istej českej firmy. Toto korenie obsahuje horčicové semienka, mletú papriku, koriander a iné bylinky. Korenie skvele chutí a ja si jeho chuť neviem vynachváliť. Mäso som restovala na rozhorúčenom olivovom oleji a takto som ho opekala až dokedy nezískalo troška chrumkavú chuť. Časť mäsa som pridala k dusenej zelenie a spolu s ňou som to ešte chvíľku povarila. Šťavu som zahustila, aby bola dostatočne hustá a odstavila z plameňa. Zvyšné mäso som nechala na panvici stále opekať a na záver som ho preliala sweet chilli omáčkou a posypala sezamovými semienkami. Omáčky použite podľa chuti, ako Vám vyhovuje, ale nebojte sa - takéto chrumkavé mäso preliate sweet chilli omáčkou chutí fantasticky (nie však každý obľubuje weet chilli). Mäsko som taktiež odstavila z plameňa .

  4. 4

    Predposledným krokom je na panvici a olivovom oleji trocha opiecť uvarené rezance a pridať k ním zmes mäsa, zeleniny a šťavy. Všetko poriadne premiešame, aby sme získali potrebnú konzistenciu. Nemalo by to byť príliš riedke (nemala by z toho tiecť veľa šťavy), no zároveň to musí byť šťavnaté (nie suché)! Keď sa chute spoja, odstavíme to z panvice.

  5. 5

    A naposledy si uvaríme ryžu - varte podľa seba, ako ste zvyknutí. Hoci ja som použila obyčajnú ryžu (zrovna som doma jasmínovú nemala), vy skúste tú jasmínovú. Opäť to bude o niečo viac ázijské. Už máme hotovú zmes zeleniny, mäsa a rezancov; chrumkavé kuracie kúsky preliate sweet chilli omáčkou, ryžu - už to stačí len pekne naservírovať, prípadne pridať nejakú prílohu a môže sa jesť.

Diskusia k receptu

mirop
@atafaga suhlas, bohuzial prevlada nazor, ze ked sa zmiesa maso na kusky so zeleninou a korenim co doma najdeme, ide o azijske jedlo...
mandarin999
Všimla som si, že tu na Vareche ľudia veľmi radi a často buzerujú. Nikto nikde nenapísal, že je to nejaké tradičné ázijské jedlo ani, že to je čína. Ako som v úvode napísala, jedlo som si vymyslela sama a taktiež aj názov, tak nechápem prečo sa do toho obúvate. Nazvala som to chuť ázie, pretože v tom je typická ázijská zelenina, rezance sa tiež často vyskytujú v ázijských jedlách a mäso so sweet chilli omáčkou takisto. Keby chcem môžem si to nazvať aj Jablko. Prosím lepšie nabudúce čítať a nebuzerovať hneď. A čo sa týka zeleniny, nešla som do obchodu s tým, že som mala recept v hlave a kupovala som naň veci. Recept som si vymyslela zo surovín, ktoré som momentálne mala doma a tomu som sa prispôsobovala. A áno ja orestované mäso vždy trocha podusím, pre mňa to je tak super. Každý má iné overené spôsoby, ja Vám nediktujem sa od nich dištancovať.
chefanja
Ja si myslim ze to moze byt zaujimava mixka chuti tak ako si napisala v recepte, ja tomu davam plus +
babidka
Citujem: "tu na Vareche ľudia veľmi radi a často buzerujú". Musela som sa zasmiat z takeho konstatovania :-) Mila @mandarin , ak ta niekto pokritizuje , to este nie je buzeracia ... Ak ides s nejakym receptom na verejnost tak pocitaj aj s tym ze nemusi vzbudit iba uzas a zozat potlesk . Ved @afataga iba vyjadrila svoj nazor - tak ako si ho vyjadrila ty .
evanaaa
Podobne robievam aj ja, niečo také, ale v jednej panvici, opačným postupom - orestujem si kur. prsia, do nich dám zeleninu ( tiež mrazenú, chutí nám aj taká), a nakoniec vmiešam ryžové rezance, je to rýchle a chutné, samozrejme, použijem aj príslušné koreniny na ochutenie. A dá sa to zjesť.......
pinki486
Babule papule, nazory máte no dnes mi priatelka naservírovala toto jedlo a maso bolo jedno z najlepších ake som jedol. Čiže typické ženské zmýšlanie, vidí a kritizuje. Ja som vyskúšal a je mi jedno či tam je mrazená zelenina, aj keby tam bolo sušené ovocie či nedajbože korenie z európy!! Čo už je fakt veľký prúser pravda, a chutí to hentak tak to ma u mňa stále 5*.
victoria221
Vizera to velmy dobre ;-) . suhlasim niektori luďia lubia buzerovať mislia si že veďia iba oňi variť no nieje to tak ;-) Afataga prečitala si si že zato že nazov jedlo je chuť azie zato to nemusi byť čina! Keby nazov bol ini čoja viem jablko nemuselo by to znamenať že to je jablko
mata3636
@victoria221- tak teraz som sa úprimne zasmiala. Keď je názov jablko, nemusí to byť jablko. Fakt bomba!!! Keby si si radšej namiesto takýchto "múdrostí" doštudovala pravopis. Bolo by to užitočnejšie
kucharka
Afataga, robit to nemusis, svet sa nezruti. A jedna poznamka pre mata3636 .. Uz davnejsie som si vsimla ako nadriadene a povrchne sa spravas k ostatnym clenom varechy. Preco ich urazas a sa z nich smejes? Napadlo ta niekedy, ze ludia mozu mat problemy s gramatikou, pocula si niekedy o dislexii?
Trosku respektu, prosim. Dakujem.
marcel83
Nemusi to byt zle. Z azijskou kuchynou to ma dost surovin podobnych, mimo grilovacieho korenia, celozrnnych rezancov a tej mrazenej zeleniny.... Ten bambus sa neudusi tak ako by mal ma ukor ostatnej zeleniny. Maso do azijskych jedal sa nedusi. Arasidovy olej a sprudka opiect.
mata3636
@kucharka - jasne, kaźdý, kto neovlada pravopis, je dyslektik. Úprimne sa zasmejem ešte raz. A že sa ti moje komentáre zdajú nadradené? Moźno, ja totiž s ľudskou hlúposťou nemám zľutovanie.
1x babav
radost
ľudská hlúposť plodí to-čo sa teraz deje..nie v pravopise..to je len málovýznamná -pre život- neznalosť..
mata3636
@radost - na vareche urcite. Ale inak? Nemyslim. Ale to je len moj nazor. Nechcem tu kvoli pravopisu rozduchavat hadku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia