Chrumkavý špaldovo-ražný kváskový chlebík fotorecept

homemadetastywithlucy - fotkahomemadetastywithlucy, 10. februára 2017

Tento chlebík je mäkučký s chrumkavou kôrkou. Do cesta som pridala zemiak, čo mu dodáva ešte lepšiu chuť. Treba vyskúšať.

300 minút
príprava
35 minút
na 250/220 °C

Suroviny

Štartér:
2 PL
150 g
150 ml vlažná
Cesto:
280 g
100 g
1 ks v šupke uvarený
300 ml
2 ČL
1 ČL
1 ČL nasekaný




Postup

  1. 1

    Večer si z materského kvásku, celozrnnej múky a vlažnej vody zarobíme štartér. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na teplé miesto.

    Chrumkavý špaldovo-ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ráno nás bude čakať krásny oživený kvások.

    Chrumkavý špaldovo-ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy si preosejeme múku, pridáme nastrúhaný zemiak, soľ, rascu, koriander a kvások. Začneme miesiť ručne alebo v mixéri s hákmi na cesto na strednej rýchlosti. Pomaly prilievame vodu a zvýšime rýchlosť na najvyšší stupeň. Ražná múka neobsahuje veľa lepku, preto nie je potrebné dlho miesiť. Misu prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť.

    Chrumkavý špaldovo-ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po polhodine cesto premiesime stierkou. Odložíme znovu kysnúť. Po ďalšej polhodine to zopakujeme. Znova cesto preložíme stierkou a odložíme kysnúť.

  5. 5

    Po ďalšej polhodine cesto premiesime. Je tekutejšie a preto je ťažké z neho vypracovať cesto. Nemám formu na chlieb, preto som použila tortovú formu vyslanú papierom na pečenie a cesto som do nej premiestnila. Zakryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť.

    Chrumkavý špaldovo-ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Chlieb by mal kysnúť asi 2 a pol až tri hodiny. Závisí od sily kvásku. Po dvoch hodinách si zapneme rúru na 250 stupňov. Na spodok dáme starý plech (budeme naň liať vodu, aby sme chlebík zaparili). Sledujeme cesto, aby sme odhadli správnu dobu kedy ho začať piecť. Ideálne je odhadnúť chvíľu tesne pred tým ako cesto začne klesať. Keďže prišla rýchlo nestihla som ani urobiť foto nakysnutého chlebíka :)

  7. 7

    Keď je ten správny čas na pečenie a máme poriadne rozohriatu rúru, pripravíme si do pohára vodu. Rúru rýchlo otvoríme, vložíme formu s chlebom, nalejeme pohár vody na starý plech a rúru zatvoríme. Všetko sa snažíme robiť čo najrýchlejšie, aby rúra čo najmenej vychladla.

  8. 8

    Po 10 minútach rúru otvoríme, aby sme vypustili paru. Teplotu znížime na 220 stupňov a pečieme ešte 25 minút.

  9. 9

    Po upečení chlebík vytiahneme. Vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a celý chlebík ešte kým je horúci natrieme studenou vodou. Samozrejme dávame pozor, aby sme sa nepopálili o horúcu formu. Potom chlieb dáme vychladnúť na mriežku.

    Chrumkavý špaldovo-ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Chlebík necháme poriadne vychladnúť aspoň 3 - 4 hodiny. Ak by sme ho krájali ešte teplý, striedka by bola mazľavá, pretože kváskový chlebík pracuje aj po upečení. Nám najviac chutí natretý maslom a posypaný čerstvou pažítkou. Pre viac receptov a info pozrite moju facebookovú stránku. Dobrú chuť

    Chrumkavý špaldovo-ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia