Chrumkavý ryžový puding s makom (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Variácia na ryžovú kašu s príjemným chrumkavým makovým efektom. Maškrta z
programu "Když vaří táta". Ak ju podávate schladenú, je aj výborným letným osviežením. Maku sa toho roku na Vareche skrátka darí :)
Postup
- V hrnci na miernom ohni zohrejeme mlieko, pridáme opláchnutú ryžu, citrónovú kôru, zrniečka z lusku (alebo po uvrení vanilkový cukor alebo extrakt) a pomaly varíme za občasného miešania.
- Keď je ryža uvarená, vsypeme puding, cukor a štipku soli /ja som varila kúsky kôry, tie som po dovarení vybrala/. Miešame, až hmota zhustne, je to chvíľa, už nevaríme.
- Pridáme mak a kúsok masla. Premiešame. Na osvieženie som ešte vytlačila trochu citrónovej šťavy.
- Môžeme podávať. Z tohto množstva vyšli dve takéto pomerne veľké misky. Jednu porciu som na povrchu posypala trstinovým cukrom a pokúsila sa pod grilom v rúre skaramelizovať. Veľmi mi to nevyšlo, nemám s tým skúsenosť. Ak máte flambovaciu pištoľ, malo by to ísť ľahšie. Získate tak ďalší chuťový aj chrumkavý rozmer. Ospravedlňte, prosím, tú machuľu na fotkách, mala som "špinavé sklíčko" :)
- Nezľaknite sa toho množstva mlieka, je to v poriadku. Ryža sa varí bez problémov, nepripaľuje sa, ani ju netreba často miešať. Zvyšné mlieko potom zahustí práve instantný puding. Páči sa mi tento spôsob varenia tradičnej "ryžovky". Rýchle, pohodlné a chutné, len nabudúce pridám viac maku, nech máme makovejší úsmev :)