Chrumkavý losos, paštrnákový crème a sauce vierge

Autor receptu: sisok

Tento recept vyzerá komplikovane a pritom je naozaj jednoduchý a veľmi, veľmi chutný. Dokonca aj pre ľudí, ktorí nemajú radi lososa. Použila som biely balzamikový ocot, nie klasický tmavý a to z 2 dôvodov - 1. všetky ingrediencie v omáčke by boli sfarbené do čierna a 2. tmavý balzamikový ocot má výraznejšiu chuť a narušilo by to chuť celej omáčky. Tak teda dobrú chuť :)

6
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pekne očistíme paštrnák a takto očistený ho nakrájame na kocky. Vložíme do hrnca a pridáme soľ a zmes 4 korení. Celé zalejeme mliekom a smotanou na varenie. Takto pripravený hrniec šupneme na oheň a prikryjeme. Varíme na slabom ohni približne 20-30 minút. Takto uvarený paštrnák rozmixujeme na hladko a v prípade potreby dochutíme soľou.
  2. Kúsky lososa si posolíme a rozohrejeme si panvicu. Ak máte teflónový panvicu, môžete, ale nemusíte dávať olivový olej. Ja som dala trošku, aby sa mi losos na nej nepripálil. Lososa dáme na 2 minúty opiecť na panvicu - stranou, kde je koža. Otočíme, okoreníme štipľavým korením a vložíme do predohriatej rúry na 8minút.
  3. Táto omáčka je vynikajúca - síce trošku pracná na prípravu, ale domáci pomocníci pridajú ruku k dielu. Hroznové bobuľky si umyjeme a ošúpeme. Rozkrojíme na polovicu, vyberieme semiačka a nakrájame nadrobno. Redkvičky si umyjeme a nakrájame nadrobno. Tak isto postupujeme aj s jablkom a gaštanmi. Všetky tieto ingrediencie zmiešame s olivovým olejom a bielym balzamikovým octom. Dochutíme soľou a štipľavým korením. Touto omáčkou zalejeme lososa a dáme trošku aj na tanier, ak nám nie je dosť :)
  4. Naservírujeme a podávame. Dobrú chuť.