Chrumkavý jarný šalát s medvedím cesnakom, s opraženými mandľami a so syrom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Veľmi sme prišli na chuť medvediemu cesnaku. Včera som uvarila krémovú polievku a.dnes som pripravila svieži šalát, ktorý dýcha jarou. Máme radi, ked nám pekne chrumká pod zubami, vylepšila som ho ešte mandľami, ktoré som predtým na sucho opražila a dobre som spravila. Vydaril sa pochúťkový jarný šalát v kombinácii so syrom.

1
porcia
15 minút
príprava

Postup

  1. Ako prvé som si pripravila mandle. Rozpálila som na maximum suchú panvicu a vsypala som mandle. Oprážala som ich za sústavného miešania, kým nechytili zlato-hnedú farbu. Trvalo to asi 5-7 minút, treba dať pozor a sledovať, lebo mandle sa spočiatku nechcú zafarbiť a zrazu sa spália, teda stále sledovať.
  2. Ihned som ich presypala na tanierik, aby sa v panvici zbytkovým teplom po vypnutí nespálili a nechala som ich úplne vychladnúť.
  3. Pripravila som si cibuľku, medvedí cesnak, papriku a paradajky.
  4. Očistenú cibuľku som pokrájala na kolieska.
  5. Medvedí cesnak som umyla, pokrájala na hrubo.
  6. Do misy som dala pokrájanú cibuľku,...
  7. ...a pokrájaný medvedí cesnak.
  8. Papriku som zbavila jadrinca, semienok a vykrojila som žilky.
  9. Pokrájala som ju na prúžky a potom na malé kocky.
  10. Pridala som ju do misy.
  11. Pridala som paradajky pokrájané na malé kocky.
  12. Balkánsky syr som tiež pokrájala na kocky, môžete použiť čerstvý ovčí syr, teraz som ho nemala. Treba zvoliť syr nevýraznej neutrálnej chuti, aby vynikla chuť medvedieho cesnaku.
  13. Šalát som osolila, okorenila čerstvo mleté čierne korenie, pridala som olej a citrónovú šťavu v pomere 3:1.
  14. Všetko som dobre premiešala...
  15. ... a na záver som prisypala opražené vychladnuté mandle.
  16. Šalát sa konzumuje hneď, ako sa spraví pri izbovej teplote, nedáva sa vychladiť. Chuť medvedieho cesnaku sa výborne snúbi s chuťou opražených mandlí a ostatnej čerstvej zeleniny a syrom, ktorý pridáva na jeho hodnote. Príprava je rýchla a jednoduchá, chuť vynikajúca. Šalát je veľmi jemný, osviežujúci a krásne chrumkavý. Rozpis surovín som uviedla pre 1 osobu, aby sa ľahko znásobili podľa počtu osôb.