Chrumkavý celozrnný chlieb

mimka946 - fotkamimka946, 13. apríla 2013
Chrumkavý celozrnný chlieb
Foto: mimka946

Zrobila som ešte raz ved uz konecne v chlebovej forme tak menim foto :)

Suroviny

3 hrnčeky
1,5 hrnčeka
1 ks
2 hrnčeky
1,5 čl
1 PL
2 hrste
1 hrsť
1 čl




Postup

  1. 1

    Do misky dáme všetku vodu,pridáme cukor a droždie a pomiešame.Nechame vykysnúťkvások.Potom pridáme 2 hrnčeky celozrnnej múky,zamiesame a dáme na 1,5 hodiny na teplé mieste kysnúť.

  2. 2

    Ked je vykysnuté pridáme zvysnu múku,sol,rascu,slnečnicove jadierka,ľanové semenka a vymiešame cesto.Trvá to dlchšie,ale musíme miesiť dovtedy dokým sa cestu neprestane lepiť.Potom dáme opäť vykysnúť na 40 minút.Po vykysnuti ho ešte trocha vymiesime.

  3. 3

    Vytvarujeme z cesto jeden veľký bochník chleba.Môžte samozrejme aj dva male ale ja nemám formu na chlieb.No chystám sa ju kúpiť.

  4. 4

    Do rúry dame hrniec s vodou

  5. 5

    Plech alebo fotmu vymastíme olejom.Dáme dnu cesto nechame este 30min kysnut potrieme slanou vodou a dame piecť na 180-45minút.

Diskusia k receptu

monnikka
pekný chlieb, často pečiem celozrnné pečivo, vyskúšam aj tento rp
5anka7
ďakujem za recept. Zvlášť si vážim, že je od takej mladej kuchárky. Rada a často pečiem chlieb a tento vyskúšam hneď zajtra.
beba999beba
Nepochopila som hrniec s vodou v rure a potretie slanou vodou? Mozno som nechapava.ale pre ludi ktori nikdy chlieb nerobili by sa zislo vysvetlenie :-D
mimka946
@beba999beba no ak mas teplovzdusnu nieje to treba a ja tiez nepeciem chclieb casto len ked sa mi velmi chce,predsa len v obchode sa da kupit..No a ja mam elektricku a ked nedam ten hrniec tak mi vrch strašne stvrdne a proti tomu je aj potretie tou slanou vodou a ak stvrdne pri peceni mala som ho aj v taske aj vsetko som skusala no uz nezmäkne.
evanaaa
@beba999beba , ako píše aj @mimka946 , chlieb sa pri poečení často potiera slanou vodou, aby bola kôrka chrumkavá ( nie tvrdá) a hrniec s vodou - para z nej zaručí, že sa chlieb pri pečení nevysuší, niekedy sa dáva aj pri pečení koláčov.
@mimka946 , ty sa už nezastavíš pred ničím-:))))). Už ani chlieb nemusíš kupovať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia