Veterníky

Chrumkavé veterníčky s čokoládovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: pernillasvea

35
porcií
120 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Krehké cesto: Zmäknuté maslo vyšľahajte spoločne s cukrom, potom zapracujte múku. Rukami vypracujte krehké cesto, ktoré medzi dvoma fóliami rozvaľkajte na hrúbku cca 3-4 mm. Dajte na hodinu do mrazničky vychladiť.
  2. Odpaľované cesto: Vodu s mliekom dajte do menšieho hrnca a priveďte k varu. Pridajte soľ a Heru a znovu priveďte k varu. Naraz vsypte múku a miešajte, kým cesto nie je hladké a nelepí sa na dno a steny hrnca. Miešajte asi 2 – 3 minúty, až sa na dne začne vytvárať biely povlak. Cesto preložte do misy. Do vlažnej hmoty postupne zašľahajte vajcia, postupne jedno po druhom. Každé vajíčko najprv dobre zapracujte, než pridáte ďalšie. Cesto preložte do sáčku s hladkou špičkou a na plechy vyložené papierom na pečenie nastriekajte kopčeky.
  3. Pripravené krehké cesto vyberte z mrazničky a vykrojte z neho kolieska. Kolieska by mali byť trochu menšie, než je veľkosť kopčekov z odpaľovaného cesta. Na každý kopček zľahka položte jedno koliesko.
  4. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi na 20 minút. Počas pečenia neotvárajte rúru. Dĺžka pečenia závisí na veľkosti veterníčkov. Upečené nechajte vychladnúť.
  5. Zo surovín na čoko krém okrem masla uvarte puding, do ktorého vmiešajte maslo a prikryte fóliou priamo na puding a nechajte vychladnúť. Smotanu vyšľahajte s vanilkovým cukrom. Dokončenie: Vychladnuté veterníčky prekrojte, na spodok dajte pyré z ľubovoľného ovocia - ja som použila malinové.
  6. Potom nastriekajte čokoládový pudingový krém
  7. a nakoniec šľahačku.