Pečené kurča

Chrumkavé pečené kurča bez kosti s hubovou omáčkou (videorecept)

Autor receptu: tuvarichlap

Tento recept si jednoducho zamilujete a už inak kurča piecť nebudete :) tak ako aj ja...

4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kurča očistíme, oddelíme polovice od trupu tak, aby ostali spojené kožou. Následne mäso dôkladne vykostíme, osolíme, okoreníme, potrieme z oboch strán olejom a uložíme kožou dole na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 25 minút. Medzitým si pripravíme hubovú omáčku a zemiakovú kašu.
  2. Hubová omáčka: Na rozohriatom oleji osmažíme nakrájanú šalotku s cesnakom a tymianom. Pridáme nakrájané šampiňóny a smažíme na väčšom plameni aby sa nedusili. Osolíme, okoreníme, podlejeme vínom, ktoré necháme vypariť. Zalejeme vývarom zo sušených hríbov a smotanou, na malom ohni privedieme do varu a krátko povaríme. Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Ochutíme.
  3. Zemiaková kaša: Očistené nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Scedíme, popučíme. Pridáme maslo a premiešame. V malej šálke ohrejeme mlieko so smotanou a soľou, postupne pridávame k zemiakom a vymiešame.
  4. Keď sa kurča dopečie, presunieme ho na panvicu a na koži opečieme do chrumkava. Servírujeme s dobre vychladeným bielym vínom :-) Dobrú chuť :-)