Pečené kurča
Chrumkavé pečené kurča bez kosti s hubovou omáčkou (videorecept)
Autor receptu: tuvarichlap
Tento recept si jednoducho zamilujete a už inak kurča piecť nebudete :) tak ako aj ja...
4 porcie |
30 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Kurča očistíme, oddelíme polovice od trupu tak, aby ostali spojené kožou. Následne mäso dôkladne vykostíme, osolíme, okoreníme, potrieme z oboch strán olejom a uložíme kožou dole na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 25 minút. Medzitým si pripravíme hubovú omáčku a zemiakovú kašu.
- Hubová omáčka: Na rozohriatom oleji osmažíme nakrájanú šalotku s cesnakom a tymianom. Pridáme nakrájané šampiňóny a smažíme na väčšom plameni aby sa nedusili. Osolíme, okoreníme, podlejeme vínom, ktoré necháme vypariť. Zalejeme vývarom zo sušených hríbov a smotanou, na malom ohni privedieme do varu a krátko povaríme. Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Ochutíme.
- Zemiaková kaša: Očistené nakrájané zemiaky uvaríme v osolenej vode. Scedíme, popučíme. Pridáme maslo a premiešame. V malej šálke ohrejeme mlieko so smotanou a soľou, postupne pridávame k zemiakom a vymiešame.
- Keď sa kurča dopečie, presunieme ho na panvicu a na koži opečieme do chrumkava. Servírujeme s dobre vychladeným bielym vínom :-)
Dobrú chuť :-)