Chrumkavé kurča s tymianovo-prosciuttovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: paploska
Kurča varím veľmi zriedka, ale práve dnes sme naň dostali chuť. Nevarím štandardné
jedlá, takže som trocha experimentovala. Inšpirovala som sa Jamie Olivierom a zmiešala
obľúbené ingrediencie, vďaka čomu kurča získalo výbornú chuť a arómu. Vyskúšajte. A
pokojne si k nemu dajte fajné letné Mojito :-)
4 porcie |
20 minút príprava |
60 minút na 220 °C |
Postup
- Kurča umyjeme a poriadne osušíme. Pripravíme si plnku. Maslo, tymián, šťavu z polovice citróna, najemno nakrájaný cesnak a soľ vymiešame. Pridáme potrhané, resp. najemno nakrájané proscuitto crudo, prípadne kvalitnú domácu šunku.
- Plnkou vyplníme časť pod prsiami, do vnútra kuraťa vložíme zvyšný citrón. Citróny kupujem v bio kvalite (viem, čo sa píše, ale nemôžem si pri citrónoch pomôcť), ak nezoženiete, tak ho olúpte. Kurča osolíme a okoreníme.
- Pečieme v rúre pri 220 stupňoch. Počas pečenia si pripravíme zemiaky, ktoré 10 minút predvaríme. Veľký zeler ošúpeme a pokrájame na väčšie kúsky. Po 20 minútach pridáme na pekáč zemiaky a zeler. Zeleninu poriadne pootáčame vo vzniknutej maslovej omáčke a spolu pečieme v rúre ešte 40 min. podľa veľkosti kurčaťa.
- K tomuto pečenému kuriatku sa hodí jednoduchý zeleninový šalát z rukoly, paradajok, redkvičiek ....jednoducho z toho, čo máte najradšej. A aby som nezabudla, zeler je k nemu výborný. Dobrú chuť.