Chrumkavé kurča s tymianovo-prosciuttovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Kurča varím veľmi zriedka, ale práve dnes sme naň dostali chuť. Nevarím štandardné jedlá, takže som trocha experimentovala. Inšpirovala som sa Jamie Olivierom a zmiešala obľúbené ingrediencie, vďaka čomu kurča získalo výbornú chuť a arómu. Vyskúšajte. A pokojne si k nemu dajte fajné letné Mojito :-)

4
porcie
20 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Postup

  1. Kurča umyjeme a poriadne osušíme. Pripravíme si plnku. Maslo, tymián, šťavu z polovice citróna, najemno nakrájaný cesnak a soľ vymiešame. Pridáme potrhané, resp. najemno nakrájané proscuitto crudo, prípadne kvalitnú domácu šunku.
  2. Plnkou vyplníme časť pod prsiami, do vnútra kuraťa vložíme zvyšný citrón. Citróny kupujem v bio kvalite (viem, čo sa píše, ale nemôžem si pri citrónoch pomôcť), ak nezoženiete, tak ho olúpte. Kurča osolíme a okoreníme.
  3. Pečieme v rúre pri 220 stupňoch. Počas pečenia si pripravíme zemiaky, ktoré 10 minút predvaríme. Veľký zeler ošúpeme a pokrájame na väčšie kúsky. Po 20 minútach pridáme na pekáč zemiaky a zeler. Zeleninu poriadne pootáčame vo vzniknutej maslovej omáčke a spolu pečieme v rúre ešte 40 min. podľa veľkosti kurčaťa.
  4. K tomuto pečenému kuriatku sa hodí jednoduchý zeleninový šalát z rukoly, paradajok, redkvičiek ....jednoducho z toho, čo máte najradšej. A aby som nezabudla, zeler je k nemu výborný. Dobrú chuť.