Chrumkavé indonézske kurča alebo Ayam goreng Jawa (fotorecept)

Autor receptu: babidka

Chrumkavé vyprážané kurča v jávskom štýle je mierne pikantné , chrumkavé a nie veľmi náročné na prípravu . Recept som našla v jednej ázijskej kuchárskej knižke a neodolala som , aby som ho nepripravila ...oplatilo sa :-) Robievam ho keď dostanem chuť na niečo chrumkavé a trosku neobvyklé . Má aj jednu výhodu - dá sa "predpripraviť " aj deň dopredu a dokončenie trvá iba niekoľko minút .

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na pastu .
  2. Ošúpeme si steblo citrónovej trávy a posekáme na menšie kúsky . U nás je problém zohnať v obchodoch čerstvú citrónovú trávu a tak keď ju nemáte , stačí ju nahradiť čerstvým zázvorom . Jednoducho ho dáte dvojnásobné množstvo ako je v recepte .
  3. Nasekáme čerstvý zázvor , čili papričky zbavíme semienok a posekáme , očistíme a nasekáme cesnak , orechy , šalotky . Pridáme čerstvo namleté čierne korenie , cukor , koriander , soľ , štipku turmericu . Dáme do mixéru , pridáme polovicu kokosového mlieka a zmixujeme na hladkú pastu .
  4. Pastu dáme do hrnca a dolejeme zvyškom kokosového mlieka .
  5. Kuracie stehná rozdelíme na hornú a dolnú časť , umyjeme a osušíme .Výborné sú aj kuracie krídelká . Vložíme do hrnca s pastou a kokosovým mliekom . Necháme zovrieť a varíme asi 20 minút .
  6. Keď som to jedlo pripravovala po prvýkrát , tak som pochopila recept tak , že po uvarení kurča vyberieme a necháme vychladnúť mimo marinády v ktorej sa varilo . Ale kurča nebolo až také aké som si ho predstavovala . Tak som nabudúce nechala kurča stáť v marináde až dovtedy , kým som ho nešla vyprážať . To bolo ono ! Mäso nabralo chute z pasty a kokosového mlieka a bolo také akurát ....:-) Najchutnejšie je , keď v tej marináde , čo sa v nej varilo postoji aspoň niekoľko hodín . Takže ďalším krokom bude vybratie mäsa z marinády , jeho osušenie na kuchynskej papierovej utierke a vypražíme ho vo vyššej vrstve horúceho oleja .
  7. Necháme ho odkvapkať od oleja na papierovej utierke .
  8. Podávame ho s ryžou a čerstvou zeleninou . Takto pripravené kuriatko je vraj mimoriadne obľúbené v celej Indonézii a pripravujú ho vraj takmer v každej reštaurácii . Neviem , nebola som tam ešte :-( Ale z Austrálie tam nemajú až tak ďaleko .....:-)))