Pečená hus

Chrumkavá pečená hus s dusenou červenou kapustou (videorecept)

Autor receptu: sons

Chrumkavá pečená hus je ideálna na slávnostný obed pre celú rodinu.* Túto neskutočnú dobrotu sme pre vás pripravili v našom štúdiu TV Varecha. Ako prílohu sme zvolili dusenú červenú kapustu.

20 minút
príprava
200 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Chrumkavá pečená hus: Hus dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou zvnútra i zvonka. Dočistíme ju od pierok, ak nejaké ostali. Umytú hus osolíme. Hrsť soli rozotrieme zvnútra a hrsť zvonka husi. Takto pripravené mäso odložíme na 12 hodín do chladničky.
  2. Keď hus vyberieme z chladničky, necháme ju pri izbovej teplote postáť. Potom ju vezmeme nad umývadlo a zvyšnú soľ zmyjeme mliekom z oboch strán.
  3. Hus preložíme do pekáča. Do vnútra vložíme dve tvrdšie červené jablká. Aby z husi šťava nevytekala, tak kožu zašijeme potravinárskym povrázkom alebo zaistíme špáradlami. Hus posypeme rascou. Aby hus lepšie pustila tuk, kožu popicháme nožom.
  4. Hus podlejeme vodou asi tak do 1/3. Prikryjeme a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 3 až 3,5 hodiny. Na 1 kg husi, pečieme vždy 1 hodinu. Počas pečenia hus pravidelne polievame vypečeným tukom.
  5. Jednoduchá a rýchla dusená červená kapusta: Očistenú cibuľu na jemno nakrájame a na rozohriatom oleji opražíme do sklovita. Postupne pridáme červenú sterilizovanú kapustu, červené víno, bobkový list, mletú škoricu, premiešame a dusíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme ríbezľový džem, prehrejeme asi 10 minút a kapustu máme hotovú.
  6. Chrumkavú pečenú hus podávame s dusenou červenou kapustou a lokšami.