Pečená kačka

Chrumkavá kačka so zemiakovými lokšami a s červenou kapustou (videorecept)

Autor receptu: razomzastolom

Recept 3 v 1.

6
porcií
120 minút
príprava
120 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pečená kačka: Kačicu vložíme na 4-5 hodín do slanej vody. Pripravíme marinádu - cibuľu, bobkový list, rascu, bazalka, čierne korenie, slivkový alebo višňový džem, soľ a mleté čierne korenie zalejeme bielym vínom. Do marinády vložíme kačicu a necháme marinovať 6 - 12 hodín (najlepšie cez noc) na chladnom mieste alebo v chladničke. Kačicu pečieme v rúre, kým nebude chrumkavá (cca 2,5 - 3 hodiny pri teplote 180 - 200 °C).
  2. Dusená kapusta: Červenú kapustu nakrájame, osolíme a necháme 10-15 minút postáť. Na olivovom (alebo slnečnicovom) oleji dozlatista osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme kapustu, premiešame a dusíme na miernom ohni 40-50 minút. Nakoniec pridáme bobkový list, cukor, soľ, čierne korenie a ocot. Ku kapuste môžeme tiež pridať masť z pečenia kačice.
  3. Zemiakové lokše: Zemiaky uvaríme, scedíme, rozmixujeme mixérom alebo ručne a necháme vychladnúť. Pridáme korenie, soľ, múku a zamiesime cesto. Cesto má byť mäkké. Cesto rozdelíme na kúsky, vytvarujeme guľky, ktoré vyvaľkáme do kruhu s priemerom 25 cm a na hrúbku 4 mm za stáleho pridávania múky, aby sa cesto nelepilo na povrch. Lokše opekáme na suchej panvici na miernom ohni z každej strany 2-3 minúty.