Knedľa vo vajci

Chlpaté krajce z parenej knedle s ozdobou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

…ale môže to byť aj „Bundáš chlebík“, pokiaľ Vám zvyšok knedle nezavadzia v chladničke, tak ako mne. Variant v tejto podobe vznikol aj preto, lebo som už dávno nepridal rcp s odloženými jadrovníkmi či aj „srdiečkami“ paprík. Ak si ich pripravíte na domácej údenej slanine, so zväzkom zelenej cibuľky, na tanieroch ozdobíte petržlenovou vňaťou a strúhaným parmezánom, alebo oštiepkom, máte efektné a chutné raňajky. Nuž a to ostatné už záleží len na tom, čo máte po ruke a následne na Vašej fantázii.

2-3
porcie
15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Príprava je veľmi jednoduchá i rýchla a okrem pôžitku z chutných raňajok, Vás do dobrej nálady, alias „na dobrú dzeku“ povzbudia príjemné spomienky na dávno zašlé detstvo, či odídené študentské časy bez riešenia iných, pre Vás nepodstatných, sprievádzajúcich problémov! Do pomocného taniera som „vbuchol“ čerstvé vajíčka a prilial ku nim lyžicu-dve šľahačkovej smotany, zošľahal ich na patričnú konzistenciu a než sa v nej „zosnúbia“,
  2. na panvici som vyškvaril na kúsky pokrájanú údenú slaninu a priebežne naplátkoval aj
  3. „srdiečka“, čiže jadrovníky (bez jadierok) hrubostenných paprík, ktoré boli včera, v plnenom variante, servírované ako hlavné obedňajšie jedlo a pokrájal zväzok mladej zelenej cibuľky, ktorú
  4. som následne presypal na vyškvarenú slaninu, zasypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením a turmerikom - kurkumou (bolo mi to odporúčané, ba skôr nariadené, mojim „veliacim generálom“, lebo turmeric v kombinácii s čiernym korením vraj pozitívne ovplyvňuje črevnú klímu našich „chabých“ telesných schránok). Teraz už stačilo len všetko premiešať a na „½-plyne “ zdroja tepelnej energie podusiť.
  5. Približne 20 mm hrubé plátky starej parenej knedle som namočil do „ešte krát“ prešľahaných vajíčok.
  6. Udusený „polotovar“ z jadrovníkov som preložil na pomocný tanier № 2, v № 1 som otočil kúsky knedle, aby sa „nasosali“ aj na druhej strane, následne ich
  7. rozložil v uvoľnenej panvici so slaninovým výpekom, do ktorého som pridal po 2 PL rastlinného oleja a masla. Každý plátok som zalial troškou zvyšku vajíčka a „korunoval“ plátkami jadrovníkov paprík, udusených spoločne so slaninou a mladou cibuľkou.
  8. V horúcej slaninovo-olejovo-maslovej emulzii sa prvá strana „rezníkov“ pekne opiekla, tak som ich šikovne otočil a opiekol aj na druhej; pri troške šikovnosti to zvládne aj začiatočník, či gazdiniak - elév.
  9. Teraz už rýchlo, než vychladnú, preložiť na taniere, postrúhať na ne tvrdší syr alebo údený oštiepok, prikrášliť petržlenovou vňaťou a dobrú chuť! Mne sa podarilo kúpiť nový variant syra parmezán, tentoraz „Reggianito Uruguay“. … ta tiš ňe plane? … ta ňe?
  10. Tropické horúčavy sa u nás zredukovali o neuveriteľnú polovicu, na prijateľných 20-25 °C a takto na zmenu teploty už po necelých dvoch týždňoch zareagovali aj naše „šipáre“!