Chlieb zo zeleného čaju
Autor receptu: malapiskota
Už pečiem pol roka chlieb, ale ešte som nerobila dva rovnaké. V tomto je zelený čaj a strúhaná
mrkva. Chlebík nebude zelený, nebojte sa. :)
90 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Uvaríme si čaj, radšej viac, veď vypijeme, a necháme vylúhovať a vychladnúť. Zatiaľ nahrubo nastrúhame mrkvu.
Väčšinou robím kváskový chlebík, ale naposledy sa mi nepodaril, tak som tentokrát išla na istotu s droždím. Preto je v recepte aj ocot.
- Ja miesim v pekárničke. Namiesto vody teda silný čaj, trochu octu. Na to všetko múku, mrkvu, soľ, ďalej od soli sušené kvasnice, na ne kvapku medu. Môžeme pridať zrniečka podľa chuti.
- Po hodine a pol je cesto vykysnuté, vymiesené. Vyhrejeme rúru na 230 C, spolu s pekáčom v ktorom budeme piecť. Cesto vyklopíme do horúceho pekáča, ja pečiem v teflone tak nevysypávam, ale už sa mi párkrát stalo že z obyčajného pekáča chleba nešiel vyklopiť a jedli sme rustikálne trhance, tak radšej vysypte múkou. Pre istotu, veď oprášite.
- Pečieme 10 minút na 230, potom stiahneme na 180 a aspoň 40 minút dopekáme. Necháme vychladnúť na mriežke a krájame až keď je naozaj vychladnutý. Ak už neviete vydržať, odkrojte si konček, ale keby ste chlieb prekrojili na polovicu, ujde para, tá v ňom stále pracuje.
Na fotke sú dva chleby, jeden je ražný slnečnicový a je v ňom taká istá múka ako v čajovom. Čaj chleba zafarbí a zjemní zvláštne chuť. Samozrejme aj mrkva.
Čítala som, že niekto do chleba dáva ovocný, alebo šípkový čaj, prečo nie.
Nech sa vám podarí.