Chlieb z kvetináča (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Ak si myslíte že kvetináč slúži iba na sadenie kvetov, ste na omyle. Obyčajný kvetináč z pálenej hliny výborne poslúži ako forma na pečenie. Neveríte ? Skúste to spolu so mnou.

6
porcií
180 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr potrebujeme kvetináče - samozrejme nové. Ja používam 6 kusov - vysokých 8 cm, s priemerom 9 cm. Pred samotným pečením kvetináče namočíme do vody tak, aby boli celkom ponorené, aspoň na 3 hodiny, čo je zhruba doba pokiaľ pripravíte cesto. Ešte si prichystajte kolieska vystrihnuté z papiera na pečenie, ktoré vložíte na dno kvetináča a zakryjete ním dierku na dne. Celé toto pečenie je založené na princípe rímskeho hrnca, kdo to pozná vie o čom hovorím.
  2. Tak sa pusťme do pečenia. Kvetináče máme namočené, je čas zamiesiť cesto. Nemusíte sa držať môjho receptu. Ak máte svoj vlastný, vyskúšaný kľudne ho použite. Takisto môžete použiť celozrnnú múku, prípadne cereálnu. Pre tých ktorý nevedia - postup je takýto: v troche mlieka rozdrvíme droždie (ja používam balené kocky) trochu cukru, prikryjeme a počkáme až sa nám spraví kvások. Do misy preosejeme múku (v prípade že používame celozrnnú nepreosievame nakoľko by sme oddelili od seba klíčky a otruby čiže to najdôežitejšie), pridáme zmäknuté maslo, alebo margarín, mlieko, kvások, soľ a zamiesime cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Premiesime a znova necháme vykysnúť. Tento proces opakujeme najmenej 3x.
  3. Cesto naposledy premiesime a rozdelíme na 6 častí, z ktorých vyformujeme malé bochníčky. Každý bochníček rukou roztlačíme na menšiu placku, posypeme napr.ľanovým semenom, premiesime, vytvarujeme do podhovastého valčeka a vložíme do vymasteného a múkou vysypaného kvetináča, na dno nezabudnite dať koliesko z papiera na pečenie. Každý bochník môžete naplniť rôznymi semiačkami alebo bylinkami. Ja dávam ľanové semeno, kmín, sézam, bazalku, slnečnicu, ale výborný je aj kečup, špenát alebo syr pokrájaný na kocky, ktorý povtláčam do cesta.
  4. Naplnené kvetináče poukladáme na plech a necháme vykysnúť. Pred pečením povrch potrieme vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri tepote 200° asi 20 - 30 minút. Upečené bochníčky necháme vychadnúť v kvetináčoch až potom ich vyberieme a pokrájame, aj keď u nás sa mi to ešte nikdy nepodarilo - naši mi ho totiž rozchytajú ešte horúci.