Chlieb náš každodenný.(fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Chlieb pečiem raz-dva razy do týždňa.Vždy obmieňam a kombinujem.Raz taký,inokedy iný.V tomto predvianočnom čase skoro v každej domácnosti rozvoniava vôňa perníkového korenia.Ale určite budete so mnou súhlasiť,že niet nad vôňu čerstvo doma upečeného chleba.Na vianoce okrem iného, určite nebude chýbať na stole ani chlieb.Skúste si upiecť,trebars aj takýto.Určite vám bude chutiť.

1 ks
porcia
45 minút
príprava
50 minút
na 200,25 min, a 25 min °C

Postup

  1. Potrebné suroviny na chlebík.ked používam sušené droždie,tak netreba robiť kvások,(ale ja aj ked používam droždie v kocke,tak nerobím kvasok.Ono krásne vykysne aj ked hned zapravím).Múku zmiešam z otrubami,semienkami,pridám vodu,mlieko,soľ,cukor a zemiak postrúham na jemno.
  2. Z úvedených surovin zapravíme na chleba.Ja to robím ručne. Ked miesim tak dovtedy kým cesto pod rukami puka a odlepuje od misky a ruky. Vtedy je dobré cesto vymiesené.Ked je vymiesené,tak necháme na teplom mieste vykysnuť./Kto má pekárničku,tak má uľahčenú robotu./
  3. Cesto necháme na teplom mieste vykysnuť.
  4. Ked cesto vykysne,tak ho na pomúčenej doske vyvaľam a sformujem bochník.Zatiaľ si vyhrejem rúru na 200°C.Väčšinou pečiem v hlinenej miske,tak ju tiež dám do rúry vyhriať.
  5. Ked je rúra s miskou vyhriatá,dám upiecť chlebík a do rúry položím aj hrnček s vodou.Pri 200°C pečieme chlieb asi 25 min,vtedy chlieb chytá kôrku a potom teplotu stiahneme na 100-120°C,podľa typu rúry.Pri tejto teplote chlieb zreje.
  6. Pekne upečený.Takýto chlebík je ozdobou každého štedrého stola.