Chlebové placky

Chlebové placky s bazalkovo-cesnakovým maslom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Fantasticky chutné placky, ktoré sa hodia k polievkam, Tave, ku kebabu, grilovačke alebo len tak samotné :-)

12 ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme hustejší jogurt a v 2 dl vody rozmiešané droždie. Zvyšných cca 1,5 dl vody pridávame pre istotu postupne pri vypracúvaní cesta. Máme dostať polomäkké, jemné cesto, ktoré sa už pomaly začína oddeľovať od misky. Pomocou trochy múky cesto len krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme zakryté 30 minút kysnúť.
  2. Zatiaľ kým nám cesto kysne, si pripravíme bazalkovo-cesnakové maslo. V jednom hrnku si rozohrejeme maslo, nastrúhame doňho na jemno cesnak a za občasného miešania na malom ohni akoby dusíme cca 3-4 minútky. Potom pridáme na drobno pokrájanú bazalku, soľ podľa chuti a ešte zo 2 minútky necháme spolu poškvrčať, aby maslo dostalo aj bazalkovú chuť :-) Hotové udržujeme teplé.
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame na cca 12 rovnakých kúskov. Každé cesto ešte raz krátko vymiesime do bochníčka a vyvaľkáme na veľkost taniera, alebo vašej panvice, v ktorej budete piecť. Vlastne veľkosť a hrúbku si určíte sami.
  4. Jednu väčšiu teflonovú panvicu pokvapkáme pred každou plackou kde-tu olejom a placky opečieme z oboch strán na strednom ohni. Z každej strany cca 3 minúty. Placky sa vám počas pečenia budú pekne nafukovať :-) Napokon upečené placky ihneď poriadne natrieme (jednu stranu) bazalkovým maslom.Treba si ho podľa oka rozdeliť, nech máte dosť na každú placku.
  5. Tieto placky sú u nás doma veľmi obľúbené a robím ich často, či už natreté alebo nenatreté. Sú jednoduché a rýchlo hotové. Sú fantasticky chutné takto samotné, ale hodia sa najmä ako príloha k polievkam alebo ku grilu. U nás ich pripravujem väčšinou k Tepsi kebabu alebo k Tave :-) Prajem dobrú chuť!