Chlebík pečený s láskou fotorecept

finczi - fotkafinczi, 9. marca 2014
Chlebík pečený s láskou (fotorecept)
Foto: finczi

Tento chlebík sme doma pekávali už pred 20 rokmi. Viem, že receptov na chlieb je tu neúrekom, ale ja z neho mám takú radosť, Zobraziť celý popisTento chlebík sme doma pekávali už pred 20 rokmi. Viem, že receptov na chlieb je tu neúrekom, ale ja z neho mám takú radosť, že by som sa chcela o ňu podeliť. A ktovie - možno to tiež niekto skúsi...

20+45 minút
príprava
20+60 minút
na 250+180 °C

Suroviny

1 kg
6 dcl
3 ks
2 - 3 čl
1 čl
3 čl
42 g (1 kocka)
1 čl
1/2 pl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások odobratím 1 dcl vlažnej vody z daného množstva v recepte, pridáme cukor, droždie a počkáme, kým vykysne. Medzitým si postrúhame varené, olúpané zemiačky. Primiešame k ostatným surovinám, spracujeme cesto.

    Chlebík pečený s láskou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Spracované cesto prikryjeme čistou utierkou a dáme vykysnúť na približne 45 minút.

    Chlebík pečený s láskou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí preklopíme na pomúčenú dosku, preložíme ako lístkové cesto a necháme kysnúť prikryté utierkou 20 minút.

    Chlebík pečený s láskou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postup opakujeme ešte 2x - vždy po 20 minút. Po 3. preložení predhrejeme rúru na 250 stupňov a vymastíme si pekáč bravčovou masťou / ja si robím svoju so surovej slaniny, ktorú si kupujem v obchode /.

    Chlebík pečený s láskou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po poslednom vykysnutí preložíme bochník na pekáč, prípadne upravíme láskyplným potľapkaním do želaného tvaru :D... Ak je už rúra predhriata, vložíme do vnútra náš chlebík. Pečie sa 20 minút pri 250 stupňoch, potom plameň stiahneme približne na 180 stupňov a pečieme 1 hodinu. Po vybratí z rúry potrieme štedro vodou, preložíme na mriežku a po pár minútach prikryjeme ľanovou utierkou.

    Chlebík pečený s láskou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V reze...

    Chlebík pečený s láskou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

frezia68
Vítaj na Vareche,chlieb sa ti vydaril a práve takú kôrku mám najradšej :-)
1x sracz
pusta
nádherný chlebík si upiekla, perfektne sa ti vydaril, tú úžasnú vôňu cítim až sem (y)
*****
1x sracz
stacy77777
krásny chlebík, tiež som sa pustila do pečenia domáceho chlebíka, je to radosť, no a tá vôňa....
1x sracz
sikulka
krásny chlebík.tiež sa snažím v poslednej dobe piecť chlebík doma.
1x sracz
martamm
Podaril sa Ti krasny chlebik, pomaly sa stale viac ludi vracia k doma pecenemu chlebiku, ja tiez fandim tomu, ktory si upeciem vlastnorucne, skusam rozne kombinacie celozrnnych muk a vzdy pridam troska T 650 a polohrubej muky.
1x sracz
havino
s týmto receptom som začínala piecť chlebíky aj ja, no ked sa zamyslím, dobrých 15 rokov to bude, čo mi kolegyňa recept dala, chválim, máš ho parádny, je to veľmi spoľahlivý recept, vždy sa podaril,aj ked som ho bežne nepiekla, Vianoce bez neho by neboli a zemiakový je len zemiakový, najbližšie sa kvalitou približuje ku kváskovému, je vláčny
1x sracz
kriziacka
Po vychladnuti nestvrdne? Lebo uz som skusala x chlebikov a po vychladnuti neboli bohvieco
1x sracz
pusta
@Finczi , chcem sa len opýtať, ak tento chlebík necháš vychladnúť v pekáči, hned prikryješ utierkou, nezaparí sa, nezvlhne?
ja ho nechávam po potretí vodou úplne vychladnúť na mriežke a až potom ho balím do utierky.
pečiem na plechu vyloženom pečiacim papierom alebo teflonovou foliou, potom odpadá vymastenie masťou, ostatný postup mám zhodný s tebou.
@kriziacka , nie, nestvrdne takýto chlieb, preto sa balí do tej utierky.
okrem toho zemiakový chlieb zostáva dlhšie čerstvý a vláčny, nedrobí sa. moja dobrá stará mama kedysi piekla tento chlieb 1x do týždňa a viac pecňov doma v peci, ktoré balila tak isto ako @Finczi do utierky a vydržali, nestvrdli. :-)
je to veľmi dobrý a spoľahlivý recept, môžem iba potvrdiť kvalitu tohto vynikajúceho chlebíka :-)
1x sracz
finczi
Veľmi pekne ďakujem za komenty, toľko chvály som ani nečakala, myslela som si, že budem skôr otravovať, keď tu vlastne je už toľko receptov na chlebík, ale pridala som to s malou dušičkou..oplatilo sa...
Chlebík, keď potriem vodou a kým to urobím a odložím hrnček a pripravím utierku, ono to v podstate už trošku vychladne.Utierkou prikryjem, nie zabalím a tak chlebík dýcha, pretože boky sú voľné, ľan je vzácny-priepustný. Ale naozaj som zabudla pripomenúť, že ho preložím na mriežku a tak prikryjem-ospravedlňujem sa, je to detail, ale dôležitý. Opravím v postupe - ak to zvládnem, lebo som tu nová. Tak sme to vždy robievali, nemajte obavy. Mimochodom, keď púečiem, vždy mám okno otvorené, lebo neznášam také teplo, takže aj to asi urobí svoje. naozaj je to spoľahlivý recept. Nabudúce plánujem časť múky nahradiť aj inou, aj pridám slnečnicové, ľanové semienka. Ak sa mi to podarí, ozvem sa.
Chlebík sa potiera štedro vodou práve preto, aby kôrka nestvrdla.Zemiačky dodajú vláčnosť a vlhkosť. Najlepší je na 2.deň / keď ostane :D/. Pekný deň všetkým a ďakujem za pekné privítanie.
1x sracz
ebaka
Pekný chlebík,vypečený.Týmto receptom som začínala aj ja piecť chlieb.Dnes,po rôznych experimentoch má môj chlebík toto zloženie:600g múka hladká T 650,200g špaldová celozrnná múka,200g ražná celozrnná múka.Takýto nám chutí.Verím,že aj ty si nájdeš to svoje múkove zloženie.
1x sracz
braxi
Ešte som nepoďakovala za tento recept...pečiem ho stále, chlebík je úžasný, takže vďaka... :-)
1x sracz
sracz
Srdečne pozdravujem @Finczi priateľka milá, zvlášť preto, že si moja spolurodáčka. K chlebíkom, zvlášť domácim, mám patričnú úctu, aj s ohľadom na roky dávno odídeného detstva, kedy ma ho učila, sťa "Kotňaka spo Šibenej hory", pripravovať moja Superbabička lady Ann a ja som mal tú česť odviezť nakysnutý bochník do klasickej pekárne naproti dnešnej Astórii, kde ho upiekol náš strýko Berco alias Bertibáči! Tak nech sa Ti aj medzi nami darí a maj pekné pohodové dni!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia