Chlebíček z bielkov a kandizovaného ovocia fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 18. decembra 2011
Chlebíček z bielkov a kandizovaného ovocia (fotorecept)
Foto: dorisa

Mala som veľa bielkov v chladničke, tak som upiekla biskupský chlebíček z bielkov a sušeného ovocia. Je výborný.

10
porcií
10 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

5 ks
60 g
100 g
60 g (papája, ananás, brusnice)
1 hrsť
1 hrsť
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Chlebíček z bielkov a kandizovaného ovocia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z bielkov a práškového cukru ušľaháme tuhý sneh.

    Chlebíček z bielkov a kandizovaného ovocia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sušené ovocie a vlašské orechy nasekáme na kúsky.

    Chlebíček z bielkov a kandizovaného ovocia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vyšľahaného snehu postupne vmiešame polohrubú múku.

    Chlebíček z bielkov a kandizovaného ovocia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalej pridáme aj sušené ovocie a orechy.

    Chlebíček z bielkov a kandizovaného ovocia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmiešame a pridáme ešte 2-3 PL oleja, zamiešame.

    Chlebíček z bielkov a kandizovaného ovocia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Formu na bochník, alebo na srnčí chrbát vystelieme papierom na pečenie a zmes do nej vylejeme. Uhladíme stierkou.

    Chlebíček z bielkov a kandizovaného ovocia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dáme piecť do rúry na 160-170 stupňov a pečieme cca 30 minút. Treba strážiť. Špajdlou zistíme, či je koláčik upečený.

    Chlebíček z bielkov a kandizovaného ovocia (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom koláč vyklopíme, nakrájame ...

    Chlebíček z bielkov a kandizovaného ovocia (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť.

    Chlebíček z bielkov a kandizovaného ovocia (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

anina43
výborný recept na využitie bielkov, sušené ovocie mám a postup je ľahký, ku kávičke zaujímavá, chutná pochúťka, dik aj za pekné foto
dorisa
@anina43 , Anička ďakujem, len pečenie je trocha problematické, nevieš, kedy je už upečený, ale špajlou som skúšala, potom som ho aj prevrátila naopak, aby sa aj zospodu osmahol:)
3sandra3
aha, no škoda, že sa tak ťažko pečie,,, už som mala zálusk, že ho upečiem, ale možno vyskúšam i tak.
dorisa
@3sandra3 , nie ťažko:) ale ja som sa skôr bála, že mi ostane z toho guča, kľudne upeč niečo podobné, keď som to ja zvládla, ty to tiež zvládneš:) daj potom vedieť,aj fotočku si prosím:) @vierik , aj ja som dumala, čo s bielkami, a dcéra mi vravela, aby som upiekla kokosky, ale to sa musí nad parou...a ja s tým skúsenosti nemám, tak som volila niečo takéto. Ďakujem.
myalab
krasne urcite raz vyskusam. Nieco podobne je asi mandlovy suchar? Len sem ide kandizovane ovocie a ten sa potom este susi. Toto je rychlejsie. Vdaka
jerica
bielok mám neúrekom , dúfam že Tvoj recept poslúži k využitiu:-) len sa musím vylízať z virózy:-(
dorisa
@myalab , suchár je vysušený, toto je ako koláčik. Tak, pravdu vravíš. Už som polovicu spapala:) ďakujem za komentár. @marianna76 , aj tebe ďakujem:)
marijanka712
Vlastička dik za rp aj ja tých bielkov mám neurekom , robila som kokosy taký jednoduchý rp od kamošky mám vytrepem 4 bielka ja som vážila jedno bielko cca 30-32g vyšlahať s 240g kr.cukru do tuha dať nad paru a ešte šlahať cca asi 5 min to budeš vidieť, že sa ti tak cukruje na okrajoch , alebo je velmi tuhý ked vytiahneš varechu ostane ti kopec odstav z pary a postupne zamiešaj do toho 250 g kokosovej mučky tak aby nebolo velmi husté, aby sa ti nedrobilo / má to byť hustá kaša a lyžičkou,alebo cez sáček striekame na plech vystlatý papierom je velmi dôležité , aby si to nedala do horucej rury s tým začni pečenie pri 170 stup cca 30 min. , ale kontroluj si.
Tvoj koláčik sa mi velmi pači vyskúšam a dám ti vedieť,
jatanika
bielky sa mi hromadia ... tiež sa chystám na taký chlebíček :-))
danculka
Treba vedieť využiť všetko,super nápad,ja som tiež v nedeľu robila spodky na parížske a laskonky,tiež len preto že som mala veľa bielkov,,pekné a iste chutné...
dajda
dorisa, aj ja ďakujem za výborný recept.
garanco
Pred chvíľou som v domácom archíve práve vyhľadala "biskupský chlebík", veľmi podobný Tvojmu, máš ho pekný, voňavý až sem:-)) Mám tiež odložené bielka, takže si ma presvedčila, že ho treba upiecť
cica2
úvodné foto je krásne a chlebíček tiež, ešte som taký nerobila...kk:-)
dorisa
@cica2 , ja tiež som piekla tento druh koláčika prvýkrat, ďakujem.
marienka44
@Dorisa ,aj ja casto takto pouzijem zvysne bielka a z mojho receptu sa napnia 2 formy na srnci chrbat. Tiez ich vysteliem peciacim papierom odpada pracne umyvanie formy na chlebik.
Na 8 bielkov davam 150 g cukru a 140 g hrubej muky + rozne susene ovocie a posekanu cokoladu. Po upeceni do jarceka hore natriem lekvar pikantny a polejem cokolad.polevou-chlebiky dlhsie vydrzia vlacne.
dorisa
@marienka44 , iste musia byť fajnové aj tie tvoje. Ja som len chcela využiť ostávajúce bielka, tak som si ja osobne na nich pochutnala. Ja čokoládu na koláčoch nemám veľmi rada. Ďakujem za komentár. Prajem Ti šťastný Nový rok.
emporia
piekla som ho vo forme na srnčí chrbát a bol výborný :) a nemusela som ho vôbec preklápať aby sa aj spodok upiekol.. ďakujem za recept!
dorisa
@emporia..aj ja som ho piekla na Vianoce, sama som si ho zjedla,lebo nikom nechutila tak som sa vytesovala....dakujem za komentár.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia