Hovädzie mäso

Chilli con carne

Autor receptu: bugout

...alebo po slovensky čili s mäsom. Žiaden originálny a jediný pravý recept skrátka nie je. Tak aj ja pridávam svoj.

Suroviny

Postup

  1. Mäso pomelieme, cibuľu nakrájame a konzervy otvoríme :-) Používam fazuľu aj chipotle (údené jalapenos v adobo omáčke) z konzervy a keď nie sú dobré paradajky, tak aj tie. Čokoládu používam s vyšším obsahom kakaa. Keď mám po ruke, dávam dve kocky čokolády Lindt s čili. V jedle na úvodnom foto sú dva druhy fazule, mal som nejako viac mäsa, tak som pridal aj fazuľu.
  2. Na bravčovej masti osmahneme cibuľu a mäso, ktoré opekáme do hneda. Keď je mäso prepečené, pridáme paradajky s nadrobno pokrájaným chipotle (dávam pol konzervy aj s omáčkou) a chvíľku spolu podusíme a zalejeme vývarom (ja dávam aj "vodu" z fazule teda z konzervy), pridáme ostatné koreniny (rímska rasca, oregano, cesnak, škorica a bobkový list) a spolu varíme/dusíme cca hodinku. Občas premiešame a podľa potreby podlejeme vývarom. Myslím si, že tu platí to čo pri bolonskej, čím dlhšie sa varí tým lepšie, ale nikdy som to nenaťahoval na nejaké tri, štyri hodiny. Zväčša som ti robil do hodiny a pol.
  3. Ak je chilli moc riedke, necháme odkryté zredukovať. Na záver pridáme fazuľu a čokoládu a na miernom ohni necháme ešte cca päť, desať minút prevariť. Dosolíme alebo inak dochutíme podľa preferencií... Podávame dozdobené podľa chuti.