Hovädzie mäso

Chilli con carne po mojom (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Využila som "pomôcku", ktorú mám kúpenú v Nemecku a končila jej doba trvanlivosti, na prípravu rýchlej večere. Je to potravinový doplnok Knorr v sáčku, viď obrázok.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V čase núdze pomôže aj tento prípravok. Na sáčku je napísané po nemecky, že obsah je pre 2 osoby, k tomuto prípravku potrebujeme už len 200 g mäsa a 1 konzervu (425 ml) červenej fazule. Prípravok je bez konzervantov, farbív a prídavných látok. Na druhej strane sáčku je napísaný postup prípravy: Fazuľu necháme odkvapkať, prípadne opláchneme. Mleté mäso v trochu horúcom oleji opiecť. Vliať 300 ml studenej vody a vmiešať obsah sáčku. Prikryté pri miernom ohni cca 5 minút dusiť. Z času na čas zamiešať. Odporúčajú k tomu ryžu s kukuricou.
  2. Tento prípravok podľa popisu obsahuje paradajkový prášok, papriku, morskú jodidovanú soľ, cesnak, tymian, kajenské korenie, bobkový list, zázvor, petržlenový koreň, rascu, škoricu, korenie, zeleninovú papriku. Ja som na rozohriatej domácej masti zapenila jednu pokrájanú cibuľu, pridala som opiecť mleté mäso (dala som 500 g), potom pretlačený cesnak. Mäso si pustilo šťavu, takže vodu som pridala až neskôr, 300 ml s obsahom tohto sáčku. Počas dusenia som pridala svoju červenú mletú papriku, mletú rascu, mleté čierne korenie, kúsok čerstvej chilli papričky a cumin, teda rímsku rascu v prášku. Musela som pridať tieto koreniny navyše, lebo som mala viac mäsa, ako sa uvádzalo v návode na sáčku. Mäso som nesolila, stačilo, čo bolo v prípravku Knorr.
  3. Dusenie pod pokrievkou trvalo asi 30 minút, potom som pridala opláchnutú červenú fazuľu a úplne na záver 2 KL kakaa. Podľa originálneho receptu ide do tohto jedla kocka horkej čokolády alebo kakao.
  4. Ako prílohu som rýchlo spravila dusenú basmati ryžu s kukuricou z konzervy. Kukurica ešte ostala, tak som ju pridala do mäsa, bez varenia. Kukurica je sterilizovaná. Najnovšie do ryže pridávam pred koncom dusenia aj premytú pohánku (na žily) a sparenú quinou (trochu). Neovplyvňuje to chuť ryže, ale výživový efekt to určite má. Vždy lepšie, ako nič. :-) Večera mi veľmi chutila.
  5. I keď nie som zástancom takýchto polotovarov, odporúčam. Možno dostať tento prídavok Knorr aj na Slovensku. Býv. premiér však upozornil, že kvalita dovezených nemeckých tovarov na Slovensko je nižšia ako tých istých, čo predávajú v Nemecku. Rímsku rascu, ktorá je nenahraditeľná a typická pre toto jedlo, som kúpila na trhoch, Koření s orlem, distribútor pre SR: Motalík Jaroslav. Možno bude aj v Zdravej výžive.