Chilli alebo mexická fazuľa

honestka - fotkahonestka, 23. marca 2010
Chilli alebo mexická fazuľa
Foto: honestka

Jedlo "Chilli Con Carne"- bezne nazyvane len "Chilli" a nazov je prevzaty zo španielčiny, kde znamená: "Papriky s Mäsom", alebo Pikantny Guláš. Tradičné verzie Zobraziť celý popisJedlo "Chilli Con Carne"- bezne nazyvane len "Chilli" a nazov je prevzaty zo španielčiny, kde znamená: "Papriky s Mäsom", alebo Pikantny Guláš. Tradičné verzie sú robene vzdy z čili papričky, s koreniami rozneho druhu a hovadzieho masa (nakrájanym na male kocky), ale vacsinou je v receptoch pouzivane mleté hovädzie mäso. Variácie, môžu vsak zahŕňať rôzne druhy mäsa, rovnako ako množstvo ďalších prísad. Toto jedlo je možno nájsť na celom svete.

6
porcií
15 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 plechovky
3/4 kg
1 PL
1-2
3-4
1 CL
1x
 plechovka
1 ks
2 ks(
  plechovka
1 PL
1/2 CL
2-3 ks
1CL
1/2 CJ




Postup

  1. 1

    Uvarte cervenu fazuľu v pripade, ak neužívate z plechovky. Do veľkeho hrnca, dajte na oleji dusit cibulu, cervenu papriku a mleté hovädzie maso. Pridajte paradajky, paradajkovu pastu, papriky a korenia a sol. Vsetko POMALY dusíme tak 1- 1.5 hod. podla potreby s podlievanim trochu vody (my pridavame aj vino, alebo pivo). Kontrolovať, aby sa nic neprilepilo obcas pomiešat. Nakoniec pridat z konzervy, (alebo vami uvarenu makku) fazulu a vsetko spolu nechat povarit, aby sa chute spojili a aby jedlo bolo take 'kasovite', nie suche. Vsetky koreniny v tomto recepte som dala podla toho, ze moj manzel ma rad ozaj ostru 'CHILI', vy si to upravte podla svojej chuti a radsej zacnite opatrne s pridavanim stiplavych koreni.

  2. 2

    Hotovu CHILI- podavame s nastruhanym syrom - tu pouzivame Mozzarella, ktora sa velmi dobre rozpusta na horucej fazuli spolu s Parmigiano-Reggiano (Parmesan). Zalezi to len od osobnej chuti, ale syr lez zvysi pozitok jedla. K tomu podavame dobry cerstvy chlebik, (ja ho pekavam uspesne desatrocia sama, lebo na tie ich 'paperove' sme si nikdy nezvykli, naviac mozeme servirovat cerstvy zeleninovy salat. Navyse dobre vychladene pivo... a potom dlho nic neplanovat robit, lebo sa nevladzeme hybat!

  3. 3

    Ked si Chili urobite z viacereho mnozstva surovin, (Vzdy lepsie chuti na druhy den), ked sa chute sa spoja. Da sa jest tak, ako u nas najlepsi kotlikovy gulas - cely tyzden, keby vydrzal... Dobru chut! Toto mnozstvo postaci na 6 dobrych porcii. Ospravedlnte prosim moje moje nedostatky v nazvoch, kedze si uz vsetko nepamatam. Na ozivenie ako na to mozete si kliknut na YT - je tam vela chili recptov.

Diskusia k receptu

2010
Odlozim, vyborne jedlo len problem je clovek nevie kedy ma skoncit...
frezia68
Honestka-narobila si mi chute,tak na toto sa teším a vďaka!!!!!!
forneta
mm... ale len 1 chilli papričkáá... nejde tam wiac?
sjuz
robievam aj ja, trochu inak, ale súhlasím, je to výborné jedlo:), a k tomu podávam mexické placky. Navrch dám lyžičku kyslej smotany a posypem nakrájanou čerstvou cibuľou a vňaťkou.
honestka
@forneta : ano jedna nam staci tu kupujeme rozne druhy, ktore su ozaj palive a tak s ostatnymi koreniami nam to staci. Takisto si nakoniec kazdy prida podla chuti co potrebuje.
babav
Honestka,ja pouzivam na moje chilli,kombinaciu fazule:ciernu,vegetariansku a cervenu.S cibulou udusim aj sampiony a pred ukoncenim pridavam vakuovo nakladanu kukuricu.Hovadzie maso v poslednej dobe nahradzujem mletym morcacim.Snazim sa jedlo takto zlahcit .Dokonca som vyskusala maso nahradit s tofu a mali sme vegetarianske hody :-) .
honestka
@babav , tak veru, kazdy si to moze urobit podla toho na co momentalne ma chut a je tiez vela druhov vegetarianskej chili lebo fazule su ich zakladom...Ja ked robim nieco nove, vzdy sa snazim dodrzat vsetky suroviny, ale dalej si potom uz vsetko upravujem podla seba, lebo pravdu povediac podla receptov varim malokedy.
janozmyjavy
Chcel som pridať pododbný. Je to len podusiť so základom aj údenú slaninku. Ale je to len podľa chuti. Inak Výborné jedlo.
honestka
Mamulienka a Janko, dakujem za comment, ozaj dobre jedlo a cim dlhsie by vydrzalo, tym by bolo lepsie, ako dobry gulas....
hkbarbie
chilli mame velmi radi a tak varim na buduci tyzden :-) a k tomu tie tvoje dolomanky!
kabraxis
No nevedel som ze co varit, ale ked vidim kolko dobrych komentov ... no proste sa neda odolat
honestka
Kabraxis: mozno ze ostane oblubenym aj u teba. tu je to ozaj nieco take ako u nas popularne halusky. a mozes si zmenit cokolvek ti nevyhovuje a vytvoris si svoj oblubeny... dakujem.
relo84
vyskúšal som a všetkým môžem len vrelo odporučiť :)))
relo84
hm KEBY to vydržalo stáť pár dní asi by to bolo lepšie :D
30117_1350478349 - profilový obrázok
ina
ina
Varím to podobne, jen ješte pridávám trochu korenové zeleniny - mrkev , kousek celeru a malý koren petrželí- vše nakrájím na malé kousíčky a dusím od začátku s masem a ostatním.MOJE KAMOŠKA PRIDÁVÁ S PAPRIKOU 2 KOSTIČKY HORKÉ ČOKOLÁDY, PRÝ TO DOSTANE VÝBORNOU CHUŤ, JÁ TO ZATÍM NEZKUSILA.
honestka
dakujem za koment. Cokoladou nic nepokazis a kdekolvek je chili paprika, mozes kludne pridat. v obchodoch dostat aj velmi kvalitnu horku coko priamo s chili a je vynikajuca. preco aj nie, ked je to recept uz starych Inkov...
alfino2
Veľmi pekne ďakujem, je to bomba.. Dnes som robil prvýkrát a je to fakt super. Bál som sa trochu toho ostrého, tak som pridával postupne, najskôr jednu zelenú chili papričku, potom jednu jalapeños, potom jednu habañeros a nakoniec ešte jednu červenú chili papričku a je to fakt bomba, kajenské korenie som už vynechal. Ale
čo sa chuti týka, už dávno som nemal takú dobrotu. Vďaka za recept, budem asi robiť častejšie. Len otazočku, žijete v Mexiku? Tak sa mi zdalo podľa toho ako píšeš.
klukmen
@forneta (24.3.2010 13:44)

No ja si myslím ,že ak dáš 1 poriadnu čili p.+2×jalapeno a cayanské korenie tak je to pecka...môj názor
leaela
@bugout (26.4.2023 19:06)

Aj ja mam rad tychto s rychlym postrehom 😆😆😆👍👍👍
Pozdravujem vsetkych😉👍
1x kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia