Karamelový cheesecake

Cheesecake so slaným karamelom

Autor receptu: nikajednadva

Cheesecake-y robím výlučne nepečené. Mám pocit, že sú jemnejšie a krémovejšie. Tento je presne taký. Aj keď slaný karamel nie je žiadna prevratná kombinácia, je to tradične dobrá klasika, čím je pre mňa aj tento cheesecake.

12
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme sušienkový základ. Sušienky aj praclíky rozdrvíme a zmiešame s roztopeným maslom. Zmes vysypeme do tortovej formy a dnom pohára vyhladíme. Snažíme sa sušienky čo najviac pritlačiť, tak aby hmota bola jednnotná. Formu dáme do chladničky aspoň na 20 minút.
  2. Medzitým si urobíme syrový základ. Želatínu si pripravíme podľa inštrukcií na obale v malom množstve vody. Smotanový syr (môžeme použiť Philadelphia alebo Lučina, dôležité je, aby bol plnotučný) vyšľaháme spolu s práškovým cukrom a vanilkou. Pridáme karamel (viď poznámku nižšie) a ďalej šľaháme kým je zmes hladká. Prilejeme smotanu na šľahanie, opäť sa snažíme použiť značku s čo najväčším obsahom tuku. Ja som mala 50 %. Myslím, že v Bille býva značka s podobným percentom. Zmes ďalej šľaháme kým je smotana takmer vyšľahaná. Vtedy pridáme želatínu a došľaháme. Krém vylejeme na vychladený sušienkový základ, prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny.
  3. Keď je cheesecake stuhnutý, polejeme ho slaným karamelom a ozdobíme popcornom a polámanými praclíkmi.
  4. Poznámka: Karamel si môžeme pripraviť napríklad uvarením Salka. Ďalšia možnosť je v hrnci na nízkom ohni uvariť mlieko s cukrom a štipkou soli do skaramelizovania - podľa množstva cca 1,5 - 2 hodiny (ja som použila tento karamel do krému). Tretí spôsob je upáliť štandardný karamel v hrnci, priliať šľahačkovú smotanu a nakoniec pridať maslo a soľ (týmto karamelom som cheesecake ozdobila).