Cheesecake s čokoládovou penou

Autor receptu: luciak

Trochu pracnejší na prípravu, ale chuťový výsledok stojí za to! Inšpirovala som sa receptom z netu, ktorý som trochu upravila.

12
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme korpus. 2 balenia kakaových BeBe sušienok (alebo iných kakaových) rozdrvíme (najlepšie najemno v mixéri) a pridáme cca 70 gr roztopeného masla. Spracujeme na hmotu, ktorú natlačíme na dno tortovej formy (ak chcete mať tortu vyššiu, použite radšej formu s menším priemerom, ja som robila do klasickej 27 cm a bola skôr nižšia.) Dávala som len spodok, ak chcete aj boky, budete potrebovať viac sušienok.
  2. Pripravíme si tvarohovú vrstvu: 500 gr. mäkkého tvarohu vyšľaháme s 2 vanilkovými cukrami a pár lyžicami práškového cukru (množstvo zámerne neuvádzam, podľa toho, aké sladké máte radi), trošku soli, dve celé vajíčka a 1 šľahačkovú smotanu. Vylejeme na pripravený korpus a dáme piecť na 180 stupňoch cca na 40 minút. Necháme vychladnúť.
  3. Medzitým si v mise nad parou vyšľaháme 200 gr. čokolády s maslom (asi 50-70 gr). Odstavíme a necháme jemne vychladnúť. Potom opatrne zašľaháme po jednom tri žĺtky a dáme nabok.
  4. v druhej mise si vyšľaháme bielky z troch vajec so štipkou soli a práškovým cukrom (množstvo opäť podľa chuti) do tuha a v ďalšej mise vyšľaháme ešte 1 šľahačku s cukrom. Potom do čokoládovej zmesi jemne vmiešame najprv sneh a na záver šľahačku. Celú penu vylejeme na vychladnutý korpus s tvarohovou plnkou a dáme na pár hodín do chladničky.
  5. Na záver si rozpustíme poslednú čokoládu (100 gr) s trochou sladkej smotany, necháme mierne vychladnúť, tortu vyberieme z chladničky (mala by byť už z časti stuhnutá, ale stále dosť mäkká, aby sa dala vrchná vrstva "mramorovať") a čokoládu nalejeme na penovú vrstvu a miešaním vytvoríme mramorový vzor. Tortu odložíme do chladničky, ideálne na noc, aby dobre ztuhla a prevlhla. Výsledok je absolútne delikatesný :)