Cestoviny s brokolicou a smotanovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: sisuk

40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Dáme variť osolenú vodu na brokolicu aj na cestoviny. Brokolicu rozoberieme na ružičky, stonku narežeme po dĺžke na menšie časti.
  2. Keď začne voda vrieť, dáme do nej brokolicu. Ružičky brokolice varíme len minútku, vyberieme do misky so studenou vodou (zachová si tak krajšiu zelenú farbu). Stonky ešte necháme variť, kým si nakrájame ružičky brokolice na menšie časti. Stonky brokolice nekrájam, nastrúham ich na "jablkovom" strúhadle.
  3. Omáčka: Rozpustíme maslo (zdravší variant zohrejeme olej). Pridáme 3-4 PL múky. Treba stále miešať, aby sa zásmažka nepripálila.Keď sa v nej robia "bublinky", prilievame po troche smotanu.Miešame metličkou, aby sa nespravili hrčky. Prilejeme aj mlieko a vývar z brokolice. Množstvo závisí od hustoty. Osolíme, pridáme ml. biele korenie, nastrúhaný muškátový oriešok - toho ozaj len trošku.
  4. Po zovretí vsypeme nastúhaný syr, už nevaríme dlho, necháme len roztopiť syr a pridáme brokolicu. HOTOVO! Ingredience do tejto omáčky dávam podľa toho, čo mám v chladničke: nemusí byť šľahačková smotana, stačí smotana na varenie alebo len kyslá smotana. Namiesto syru eidam stačí aj syr v črievku, prípadne hocijaký tavený syr.
  5. Medzitým nám zovrela voda na cestoviny. Tie vsypeme do vriacej osolenej vody, premiešame, aby sa neprilepili na dno. Uvarené cestoviny scedíme. Prepláchneme studenou vodou a polejeme trochou oleja, aby sa nezlepili. Dobrú chuť!