Cestoviny bucatini s krevetami a arrabbiata omáčkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 12. februára 2022
Cestoviny bucatini s krevetami a arrabbiata omáčkou (fotorecept)
Foto: sracz

Krevety majú vysoké hladiny omega-3 mastných kyselín, nízke hladiny ortuti, vysoký obsah vápnika, jódu a bielkovín, ale majú nízky obsah potravinovej energie. Zobraziť celý popisKrevety majú vysoké hladiny omega-3 mastných kyselín, nízke hladiny ortuti, vysoký obsah vápnika, jódu a bielkovín, ale majú nízky obsah potravinovej energie. Ja som bol dnes za „lenivého”, toto moje „extempóre” v kuchyni som si uľahčil a použil som krevety chladené a už predpečené. Podával som ich s bucatini cestovinou, zaliate už hotovou arrabbiata talianskou paradajkovou omáčkou. ... veď nejako už doma musím zdôvodniť už druhotýždenné niekoľkohodinové sedenie pri sledovaní zimnej olympiády.

4-6
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

250 g (cestoviny)
3-4 PL (alebo rastlinný)
2-3 PL
454 g (Arrabbiata Otamot)
12-16 ks väčšie
240-250 ml pokrájaná
4-6 PL strúhaný (Parmigiano Reggiano)




Postup

  1. 1

    Do hrnca som dal zovrieť vodu s PL oleja a 2-3 PL soli. Do rajnice som prelial obsah skleneného pohára „Otamot“ - hotovú paradajkovú omáčku. Kúpené predpečené krevety som umyl pod tečúcou vodou, osušil a rozložil.

    Cestoviny bucatini s krevetami a arrabbiata omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Krevety som po obidvoch stranách jemne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením.

    Cestoviny bucatini s krevetami a arrabbiata omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici som rozohrial po 2 PL oleja a masla. Krevety som ohrial na „prevádzkovú“ teplotu - pomocou polievkovej lyžice oblievajúc horúcou maslo-olejovou „emulziou“ 2´ minúty aj s otočením.

    Cestoviny bucatini s krevetami a arrabbiata omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Priebežne som do vriacej vody vložil vrecúško cestovín bucatini, pre predstavu, sú ako špagety s dierkou, do ktorej sa „prebojuje“ horúca omáčka, ktorá sa mi medzitým už tiež zohriala. Potom už iba stačilo pripravené „tretiny“ z jednotlivých nádob poukladať na taniere. Takúto porciu, posypanú postrúhaným syrom Parmigiano Reggiano a pokrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou, môžete smelo servírovať a jesť aj v kresle pre TV prijímačom.

    Cestoviny bucatini s krevetami a arrabbiata omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pre gurmánov „fanatikov“, možno nešportovcov si dovoľujem pridať chutný recept na paradajkovú omáčku „All Arrabbiata” ktorú pripravujem aj ja: Do rajnice so 4-5 PL dobrého olivového oleja (najlepší je z Ligúrie) vložíme na veľmi drobno pokrájanú sladkú žltú alebo bielu cibuľu a udusíme ju do sklovita. Teraz pridáme 4-6 strúčikov cesnaku, pokrájaného na tenučké plátky a po zmiešaní pokračujeme asi minútku (nesmú sa pripáliť) v dusení. Ak už je cesnak mäkký, pridáme 2-3 na jemno postrúhané karotky (alebo len cukryš, či sladkú pomarančovú šťavu podľa chuti) a 5-6 nadrobno pokrájaných sladkých paradajok bez kože, dochutíme soľou a ¼-½ KL zrniečok štipľavej papričky. Zmiešame, podlejeme 240-250 ml kuracieho alebo hovädzieho vývaru a na polovičnom ohreve dusíme 24-33´. Tesne pred dovarením pridáme do omáčky 10-12 pokrájaných listov bazaličky voňavej a 4-5 PL lístočkov širokolistej petržlenovej vňate (ale nemusí byť). Omáčka All Arrabbiata vo voľnom preklade znamená štipľavá omáčka „zúrivého muža”. Používame ju v kombinácii s rôznym typom cestovín napr. macaroni, penne, farfalle, bucatini, linguine, fettuccine.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia